Printaj ovu stranu
četvrtak, 30 Oktobar 2014 15:35

Formiran Savez poslodavaca ZDK

U Hotelu Zenica u Zenici je održana Osnivačka Skupština SAVEZA UDRUŽENJA/UDRUGA POSLODAVACA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA.  Osnivačkoj Skupštini su prisustvovali predstavnici privrednika iz 10 općina Zeničko-dobojskog kantona. Na Skupštini su jednoglasno usvojeni svi dokumenti neophodni za osnivanje i početak rada ovog Saveza.


Ocjenjeno je da je bilo krajnje vrijeme da se poslodavci – vlasnici privatnih kompanija ZDK organiziraju i kroz jak Savez čija će baza biti što je moguće svobuhvatnija (u smislu uključenosti poslodavaca u iste) općinska udruženja iz svih 12 općina ZDK. Politike sadašnje i buduće treba da se kreću oko jasnog dugoročnog plana ekonomskog i svakog drugog razvoja ZDK. Razvijena privreda znači razvijen ZDK, znači bolje plaće, znači veće i punije budžete. Zato želimo okruženje koje će snažno i beskompromisno podržati razvoj privrede kao svoj prvi prioritet. 

 

Potvrđen je i stav da je neadekvatan položaj poslodavaca u procesima pregovaranja i odlučivanja kada je privreda u pitanju, upravo jedan od razloga za ovako lošu situaciju u realnom sektoru. Zato bi Savez udruženja/udruga poslodavaca ZDK, trebao postati partner Vladi ZDK i sindikatima u poboljšanju poslovnog okruženja u Zeničko-dobojskom kantonu. Samo saradnja i dogovor vlasti, poslodavaca i sindikata mogu dati novi vjetar u leđa privredi, povećati zapošljavanje, stati u kraj sivoj ekonomiji, privući domaće i strane investitore u Zeničko-dobojski kanton.

 

Na Osnivačkoj skupštini je dogovoreno i da Skupštinu Saveza čine po dva predstavnika općinskih udruženja iz svakog od 12 općina ZDK, a prvog predsjednika Skupštine daje Udruženje privrednika iz Doboj Juga. Upravni odbor Saveza čine po jedan predstavnik općinskih udruženja iz svake općine ZDK. Za prvog predsjednika Saveza udruženja/udruga poslodavaca ZDK na period od godinu dana izabran je Predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Zenica, gospodin Mladen Perić, direktor i vlasnik kompanije PERO d.o.o. iz Zenice.

 

Udruženje poslodavaca Zenica i Sekretar Savez Udruženja/Udruga poslodavaca ZDK

Posljednje od

Povezani članci (by tag)