28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 29 Oktobar 2014 03:54

Zapečaćena 81 kladionica

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH u okviru kontrole zakonitosti poslovanja u periodu od 13. do 23. oktobra 2014.godine izvršili su ukupno 229  inspekcijskih nadzora poreznih obveznika priređivača igara na sreću klađenjem i poreznih obveznika koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, trgovine i uslužnih djelatnosti, saopćila je Služba za odnose s javnošću Porezne uprave Federacije BiH. 

 

Zbog utvrđenih nepravilnosti izdato je 113 rješenja o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti i zapečaćen je 81 objekat.   U toku kontrola u 93 uplatna mjesta priređivača igara na sreću klađenjem zatečena je oprema za priređivanje nedozvoljenih igara na sreću tzv. virtualnih igara (bingo, utrke pasa, win loto i sl.), koja je zapečaćena u posebnim prostorijama. 

 

Predmet inspekcijskog nadzora bila je kontrola rada bez odborenja nadležnog organa, poštivanje odredbi Zakona o doprinosima i Zakona o fiskalnim sistemima u Federaciji BiH, te angažovanje neprijavljenih radnika. Nepravilnosti koje su utvrđene u toku kontrola odnosile su se na: nepoštivanje Zakona o fiskalnim sistemima, odnosno na ne evidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, ne izdavanje fiskalnih računa, organiziranje nedozvoljenih igara na sreću, rad bez odobrenja nadležnog organa, te angažovanje neprijavljenih radnika.