Printaj ovu stranu
nedjelja, 26 Oktobar 2014 03:35

Poticaji poljoprivredi u ZDK

Javni poziv Vlade Zeničko-dobojskog kantona za prijavu na Program poticaja poljoprivredi u Zeničko-dobojskom kantonu za 2014., okončan je u ponedjeljak, 20.10., a Ministarstvo poljoprivrede sačekat će dospjeće aplikacija i putem pošte.

 

-Protokol je naprosto zatrpan zahtjevima, ali ćemo do kraja sedmice moći i znati koliko je zahtjeva tačno pristiglo. Vjerujemo da će ovih 2 miliona KM biti dovoljno da podmirimo sve i pomognemo poljoprivrednicima koji su oštećeni elementarnim nepogodama, za što smo predvidjeli 700.000 KM, ali i onim koji su proizvodili ili zasadili nove zasade. Ukupan predviđeni iznos poticaja je 2 miliona KM - ističe resorni ministar Bojan Bošljak. On dodaje da bi, najdalje do kraja mjeseca, trebao biti raspisan i javni poziv za Program uređenja poljoprivrednog zemljišta, za koji je namijenjeno 1,5 milion KM.

 

- Poziv je trebao biti već raspisan, ali iz tehničkih razloga nije. Ove bi godine mogla komisija izići na teren i utvrditi "nulto" stanje zemljišta koja budu prijavljena, a tek naredne bi se uređivalo. Poljoprivrednici će prvi put imati obavezu i potpisati ugovor da će na uređenom zemljištu i zasnovati neku proizvodnju - kaže Bošnjak.

 

Posljednje od