29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 24 Oktobar 2014 03:38

Livnica u Prijepolju umjesto u Zenici

Najavljeno ulaganje Preventa u FAP Livnicu sa nadogradnjom u Prijepolju zasigurno je poslovna vijest koja je obilježila prošlu sedmicu. Kontakti između bh. giganta i poznate prijepoljske fabrike za proizvodnju autokomponenata traju godinu dana, a prošle sedmice Prijepolje su posjetili i članovi Uprave Preventa. Oni su u razgovoru sa domaćinima te potpredsjednikom Vlade Srbije i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem, potvrdili spremnost da Prevent u FAP Livnicu investira 11 miliona eura, preuzme 112 trenutno zaposlenih te dodatno zaposli 400 radnika.

 

No, s druge strane, najavljeno ulaganja u Prijepolju donijet će razočarenje u Zenici. Prevent FAD Jelah, koji posluje u okviru Prevent grupacije, odustao je od otvaranja novog pogona za proizvodnju odlivaka u halama bivšeg “Preporoda” u krugu “Željezare” Zenica!

 

“Prevent grupacija očekuje potpisivanje ugovora o privatizaciji FAP Livnice sa nadogradnjom, sa Agencijom za privatizaciju Republike Srbije krajem ove godine, a najkasnije do januara 2015. godine, što će značiti i odustajanje od projekta izgradnje Livnice u Zenici”, potvrdila nam je Minesa Zukić iz Sektora za korporativne komunikacije Preventa.

Zenica, grad sa vojskom nezaposlenih, tako će ostati bez još jedne željno čekane investicije i najmanje 120 novih radnih mjesta. Iz Preventa nisu precizirali šta je presudilo da se bh. gigant opredjeli za ulaganje u Srbiji umjesto u BiH. Stara narodna izreka “dok jednom ne smrkne, drugom ne svane” tako je još jednom dobila svoju potvrdu. 

 

NAŠA RIJEČ