28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 25 Oktobar 2014 04:26

BIH kontra EU komisije

Bosnu i Hercegovinu ne može niko natjerati da prihvati ono što je za štetno za njenu privredu. Ovo je stav Vanjskotrgovinske komore BiH, koji su podržale skoro sve članice Eurokomore na godišnjem sastanku u Bruxellesu, a koji je u ime Komore prezentirao dotredsjednik VTKBiH Bruno Bojić.

 

Naime, u Izvještaju o napretku BiH navedeno je da Evropska komisija očekuje  da će BiH hitno prihvatiti prilagodbe trgovinskog dijela Privremenog sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s obzirom na pristupanje Hrvatske EU, a na osnovu tradicionalne trgovine između ove dvije zemlje. Iz Izvještaja se da zaključiti da se na BiH vrši pritisak da dozvoli da se u BiH iz Hrvatske mogu uvoziti proizvodi po osnovu CEFTA sporazuma, što je nelogično i nedopustivo.

 

"Dobio sam podršku za izvještaj o našim stavovima, ostale članice Eurokomore su nas podržale, jer niko ne bi htio investirati u BiH ako bismo prihvatili ono što traži Evropska komisija", kazao je Bojić u izjavi za Oslobođenje, te dodao kako je stav članica Eurokomore da nas niko ne može natjerati da to prihvatimo, ali da je to do naših političara.

 

"Ako neko hoće nekome da podilazi, onda je to njemu na čast. Razgovarao sam sa generalnim sekretarom Eurokomore i članovima evropskih komora, niko se nije usprotivio našim stavovima, jer su svjesni da niko ne može sjediti na dvije stolice, pa ni Hrvatska ne može biti u EU i zadržati status u CEFTA. Zalagaću se do kraja za naše interese po cijenu smjene", kazao je Bojić.

 

On je dodao kako je očekivao da će njegov izvještaj, u kojem se VTKBiH protivi stavovima EK-a, uticati na glasanje oko njegove pozicije u bordu dirktora Eurokomore.

 

Međutim, Bojić je ponovo jednoglasno izabran u bord direktora za narednu  godine.