Printaj ovu stranu
subota, 18 Oktobar 2014 00:09

Grijanju dužni 34,2 miliona KM

Nova sezona grijanja počela je u Zenici bez većih poteškoća, jer je ljetni period iskorišten za obavljanje neophodnih kvalitetnih pripremnih radova. S izvođenjem radova na dijelu glavne gradske saobraćajne magistrale građen je i novi toplovodni magistralni vod, a izvršena je zamjena starog dijela vrelovodne mreže novim predizoliranim cjevovodom na nekoliko kritičnih dionica, gdje su ranije bili izraženi veliki gubici vrele vode.

 

- Uradili smo remont više od 500 toplinskih podstanica i oko 300 sekcionih šahtova, a zahvaljujući izgradnji GGM-a uradili smo novi magistralni vod. Mogli smo uraditi i više, međutim, nije bilo sredstava za veću rekonstrukciju vrelovodne mreže i toplinskih podstanica, ali smo spremni za početak nove sezone grijanja - kaže Kasim Sarajlić, direktor JP Grijanje Zenica.

 

Poslovanje gradskog Grijanja u Zenici otežavaju brojna dugovanja za raniju isporuku toplinske energije. Dugovanja prema distributeru toplinske energija za grijanje stanova i poslovnih prostora u Zenici iznose više 34, 2 miliona KM, od čega građani duguju čak 29,4 miliona KM, a pravne osobe 4,8 miliona KM. Ono što zaposlene u Grijanju zabrinjava jest podatak da se njihova potraživanja ne smanjuju, nego se stalno povećavaju i predstavljaju veliko opterećenje za normalno poslovanje.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)