28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 17 Oktobar 2014 01:14

BIH: 47 prirodnih voda

Kada je u pitanju postotak neodgovarajućih uzoraka hrane, koji se analiziraju u nadležnim laboratorijima, kao i bolesti koje se prenose putem hrane, u BiH nema značajnih odstupanja od situacije u zemljama okruženja i EU, priopćeno je iz Agencije za sigurnosti hrane BiH u povodu Svjetskog dana hrane.

 

U današnjim uvjetima globalne trgovine hranom uvijek postoji rizik da se zdravstveno neispravna hrana nađe na tržištima više zemalja u veoma kratkom vremenu. Stoga je izuzetno značajno da u BiH postoje sustavi brzog obavještavanja, kao što su RASFF i INFOSAN, kako bi Agencija i druge nadležne institucije mogle u navedenim situacijama otkloniti ili minimalizirati rizik porijeklom iz hrane, ističu iz Agencije.

 

Dodaju kako je od osnivanja Agencije pripremljeno i u Službenom glasniku BiH objavljeno ukupno 133 propisa o hrani, kojima su preuzete odgovarajuće uredbe, direktive, odluke i standardi EU, koji su postali obvezujući za sve sudionike u sustavu sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini. Navedene aktivnosti prepoznate su i od inspekcije Ureda za hranu i veterinarstvo EU koja je prilikom audita početkom 2014. godine ocijenila da u BiH postoji solidna zakonska osnova za mlijeko i proizvode od mlijeka namijenjene za izvoz u EU u skladu sa relevantnim zahtjevima EU.

 

U sklopu implementacije propisa o vodama u BiH, sva prirodna mineralna, prirodna izvorska i stona voda koja se stavlja na tržište BiH, obvezno mora biti priznata i upisana u Registar Agencije. U BiH je do sada priznato ukupno 47 prirodnih mineralnih, prirodnih izvorskih i stonih voda, te je omogućeno proizvođačima iz BiH da budu konkurentni na domaćem i europskom tržištu, navode iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

 

Podsjećaju, kako Agencija, u cilju jačanja kapaciteta nadležnih institucija u BiH i subjekata u poslovanju s hranom za izvoz hrane na tržište EU trenutno provodi twinning light projekt u suradnji s Uredom za hranu i veterinarstvo Republike Litvanije, u sklopu kojeg se vrše specijalizirane obuke i treninzi subjekata u poslovanju sa hranom i službenika nadležnih institucija, a isto tako u proteklom periodu agencija je doeducirala oko 2800 sudionika.

 

Također, u okviru obilježavanja Svjetskog dana hrane, Agencija u suradnji s fakultetima sa kojima ima potpisan Sporazum o znanstveno-istraživačkoj i stručnoj suradnji, organizira prezentaciju kojom će se studenti i nastavno osoblje upoznati s aktivnostima Agencije i aktualnim stanjem u oblasti sigurnosti hrane na nacionalnoj i globalnoj razini, a sve kako bi se kroz njihov budući znanstveno-istraživački rad doprinijelo postizanju visokog stupanja sigurnosti hrane, priopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.