Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 13 Oktobar 2014 03:16

Vatrogasna jedinica za autoput A1

Federalna vlada je na sjednici u Sarajevu donijela Odluku o osnivanju profesionalne vatrogasne jedinice Autocesta Federacije BiH d.o.o. Mostar, kao posebne unutarnje organizacione jedinice ovog javnog preduzeća, koja će početi s radom najkasnije do 1. decembra 2015. godine, a djelovat će na autocesti A1 na Koridoru 5c.                

 

Pripadnici ove jedinice su, u okviru operativnih i drugih poslova utvrđenih u Zakonu o zaštiti od požara i vatrogastvu, dužni obezbijediti da u svakom momentu i u svim uvjetima budu spremni za blagovremeno i efikasno gašenje požara i za zaštitu i spašavanje ljudi i materijalnih dobara na teritoriji autoceste A1 na Koridoru 5c. 

 

JP Autoceste FBiH dužno je svojim općim aktima urediti pitanja koja se odnose na organizaciju i funkcionisanje zaštite od požara u svojim objektima i prostorima U obrazloženju ove odluke je navedeno da se razvojem i izgradnjom autocesta ukazala potreba za organiziranjem, provedbom i unapređenjem mjera zaštite od požara predviđenih Zakonom o zaštiti od požara i vatrogastvu. 

 

Autoceste FBiH dužne su svojim korisnicima pružiti određenu razinu sigurnosti i maksimalne uvjete u zaštiti od požara i u incidentnim situacijama. U smjernicama za ubrzavanje intervencije vatrogasaca i spasilaca navedeno je da će biti uspostavljeno stalno prisustvo dežurnih vatrogasaca na udaljenosti manjoj od pet kilometara u gradskom području, a na udaljenosti od 1,5 kilometra od portala tunela. Rad ove profesionalne vatrogasne jedinice bit će finansiran sredstvima Autocesta FBiH, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)