18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 01 Oktobar 2014 02:24

LEDA projekat samozapošljavanja

Korisnice projekta „Samozapošljavanje žena u poljoprivrednoj proizvodnji kroz obezbjeđivanje plastenika – II“ prisustovale su radionici na temu plasteničke proizvodnje.

 

Ovo je druga radionica u sklopu projekta čiji je ukupni cilj podržati ekonomsko osnaživanje žena na području općine Zenica. Cilj same radionice bio je educirati korisnice projekta o detaljima plasteničke proizvodnje, te pružiti savjete i odgovore na pojedinačna pitanja. Kroz izlaganje agronoma, na radionici su obuhvaćene sljedeće teme: prednosti plasteničke prozvodnje, uslovi za plasteničku proizvodnju, dodatna priprmena tla, vrste proizvodnje u plastenicima, uslovi sredine (lokacija, zemljište, svjetlost, temperatura, vlaga), plastenik kao objekat, te informacije o uzgoju pojedinih kultura.

 

Budući da se isporuka plastenika privela kraju, i da su sve korisnice (24) usvojile potrebna znanja o plasteničkoj proizvodnji, uskoro će početi i sjetva prvih pogodnih kultura, uz monitoring LEDA. Projekat je finansiran od strane Američke ambasade u Sarajevu i Općine Zenica.