20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Printaj ovu stranu
utorak, 23 Septembar 2014 20:42

ZDK: Bez regresa za 2014.?

Ministarstvo finansija Zeničko-dobojskog kantona, kako ističe resorna ministrica Sabina Heljić (NSRzB), do kraja ove sedmice s Intesa Sanpaolo bankom potpisat će ugovor za kredit od 5 miliona KM. Ova se banka, podsjetimo, jedina i javila na junski javni poziv za tri LOT-a, ukupne vrijednosti 16,1 milion KM, koliko je Vlada ZDK dobila mogućnost da se zaduži pri usvajanju Budžeta za 2014. godinu.


– Banka nam samo treba javiti termin, ali bit će do kraja sedmice – ističe Heljić, koja dodaje da će kredit biti potpisan na 3 godine, uz kamatnu stopu 4,7 posto i grejs period od godinu dana. Ona ističe i kako očekuju da će vrlo brzo dobiti kredit od 5,6 miliona KM, koliko im je FBiH odobrila iz sredstava Međunarodnog monetarnog fonda. Tim bi novcem pokrpili budžetske rupe, jer je dosadašnji budžetski priliv od 170 miliona KM nedovoljan za realizaciju zadataka. Priliv je na nivou prošlogodišnjeg, ali je, po planu, trebao biti oko 200 miliona.

 

– Planiramo do kraja sedmice isplatiti plaće za 8.068 korisnika budžeta, zatim stipendije za studente boračke populacije i one koji ih dobivaju posredstvom Ministarstva obrazovanja – kaže Heljić. Međutim, po svemu sudeći, neće biti novca za isplatu i regresa budžetskim korisnicima do 1. oktobra, a što je bio i jedan od uslova Sindikata za odustajanje od štrajka u maju ove godine.

 

– Po sadašnjem stanju, vjerovatno nećemo moći isplatiti regres. Ali, stanje se može promijeniti. Već u četvrtak bismo na sjednici Vlade ZDK trebali imati na dnevnom redu raspravu o visini regresa. Prošle godine je iznosio 419 KM. Za regres bi nam bilo potrebno oko 2,5 miliona KM – ističe Heljić. Ona dodaje da su na dobrom putu da izmire obaveze prema JP „Grijanje“ Zenica, a da će, do kraja mjeseca, preostalih 300.000 KM poticaja iz prošle godine, dobiti i poljoprivrednici.

 

(avaz.ba)