Printaj ovu stranu
petak, 19 Septembar 2014 23:37

Zahtjevi za akreditaciju posmatrača

Predstavnici Koalicije 'Pod lupom' danas su Centralnoj izbornoj komisiji BiH u Sarajevu predali zahtjeve za akreditaciju nestranačkih posmatrača koji će u ime Koalicije posmatrati predstojeće Opće izbore 2014.

 

Koalicija će 12.oktobra na biračkim mjestima širom zemlje imati nekoliko hiljada posmatrača koji će nadgledati zakonito odvijanje izbornog procesa o čemu će redovno i pravovremeno izvještavati domaću i međunarodnu javnost. U toku su aktivnosti Koalicije na pripremi obuke samih posmatrača kako bi bili upoznati sa Izbornim zakonom te internim Kodeksom ponašanja usvojenim radi održanja principa nestranačkog posmatranja izbora. 

 

Koaliciju 'Pod lupom' čini sedam nevladinih organizacija smještenih u različitim dijelovima BiH te Glavni ured u Sarajevu, a trenutno na terenu ima raspoređena 42 dugoročna posmatrača koji posmatraju predizborni period. 

 

Nakon medijske kampanje za animiranje posmatrača izbornog dana, Koalicija sada provodi aktivnosti na informiranju građana o predizbornim nepravilnostima, kakve su podmićivanje ili zloupotreba javnih resursa u okviru predizbornih kampanja političkih subjekata. Građani BiH izborne nepravilnosti  mogu prijaviti putem posebnog online formulara na web stranici www.podlupom.org  , ali i putem besplatnog telefonskog broja 080 05 05 05. 

 

DSC 0124

 

 

 

 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)