28 Oktobar 2020
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 19 Septembar 2014 03:12

Sve više milijardera

U posljednjih godinu dana broj milijardera u svijetu porastao je za 7 posto ili njih 155, na rekordnih 2.325 osoba, a njihovo bogatstvo dosegnulo je 7.300 milijardi dolara, više nego što iznosi tržišna vrijednost svih kompanija čije su dionice sadržane u Dow Jones indeksu na Wall Streetu. Najnovije izvješće istraživačke tvrtke Wealth-X i švicarske UBS banke pokazuje i to da je u proteklih godinu dana najviše novih milijardera zabilježeno u SAD-u - 57. 

 

Slijedi Azija s 52 nova milijardera, od čega 33 u Kini, i Latinska Amerika, sa 42 nove osobe u klubu izuzetno bogatih. Najveći rast zabilježen je u segmentu onih bogataša koji su samo manji dio svoje imovine naslijedili, a milijarderi su postali zahvaljujući svojim poduzetničkim pothvatima, navodi se u izvješću. 

 

Europa je regija s najviše milijardera, njih 775, a oni su i najbogatiji, s ukupno 2.370 milijardi dolara. Time je po ukupnom bogatstvu svojih milijardera preuzela primat od Sjeverne Amerike, koji je godinama držala vodeće mjesto na toj listi. Zemlja s najviše milijardera i dalje je SAD, s njih 571, a slijede Kina, sa 190 jako bogatih, i Velika Britanija, koja je sa 130 milijardera preuzela treće mjesto od Njemačke, gdje su ove godine zabilježena 123 milijardera. 

 

New York je grad u kojem živi najviše milijardera, njih 103, a slijede Moskva (85), Hong Kong (82), London (72) i Peking (37). Ukupna vrijednost svih milijardera u svijetu porasla je u proteklih godinu dana za 12 posto, na 7.300 milijardi dolara, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica i druge imovine na financijskim tržištima. Najnovije izvješće Wealth-X i UBS-a pokazuje i to da je prosječan milijarder osoba stara 63 godine, s imutkom od 3,1 milijardu dolara. 

 

Ističe se i da se većina njih na listu milijardera uvrstila u svojim kasnim 40-im godinama. Također, većina njih bogatstvo je ostvarilo u financijskom području, industrijskom sektoru ili trgovanjem nekretninama.