19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 16 Septembar 2014 15:10

Obustava u zeničkom Preventu

Radnici zeničkog pogona "Preventa" danas prijepodne su obustavili proizvodnju i izašli u dvorište svoje kompanije u zeničkom naselju Lukovo Polje. Radnici se žale na norme koje ne mogu ispuniti, a time i plaće koje su za puno radno vrijeme manje od minimalca. Posebno su nezadovoljni jednomjesečnim i kratkoročnim ugovorima, kojima ih poslodavac drži više godina, a ako se pobune, dobijaju otkaze dok na njihova radna mjesta dolaze drugi.

 

- Žalimo se na mobing, nevjerovatan pritisak i minorne plaće, kazao nam je mladić koji tvrdi da je on zaposlenik "Preventa" više od deset godina, ali još nije u radnom odnosu, jer mu poslodavac produžava ugovore "mjesec za mjesec". U toku protesta sa zaposlenicima je razgovarao direktor zeničke poslovnice "Preventa" Muhamed Vrabac, koji nam je poslije protesta poslao pismeni odgovor na naš upit o razlozima protesta.

 

- Razlog nezadovoljstva je rezultat nesporazuma između uposlenika i rukovodstva, a na čijem se rješenju aktivno radi. Naime, do nezadovoljstva uposlenika je došlo jer je avgustvovska plata nešto niža od julske. Zapravo, u julu je svim uposlenicima isplaćena puna plaća, zajedno sa regresom i toplim obrokom, dok su u avgustu zbog godišnjih odmora radnici imali manje radnih sati, pa je samim time došlo i do manjeg obračuna plaće. Međutim, kako će u septembru svi uposlenici raditi predviđenu radnu normu, doći će do standardnog obračuna i visine plaće, te ćemo sa našim kolektivom još jednom interno proći kroz sve eventualne nejasnoće i nesuglasice zbog kojih smo se i našli u ovoj situaciji, kazao je Vrabac.

 

AVAZ

 

541835c5-ebb0-467e-b95e-2052b0765237-preventzenica004