18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 14 Septembar 2014 02:41

Nigdje nas na listi ekonomija

Bosna i Hercegovina se ne nalazi na ovogodišnjoj listi poznatog Svjetskog ekonomsko-političkog foruma u Davosu, koja broji 144 zemlje. Metodologija ovog foruma podrazumijeva mnoštvo kriterija na osnovu kojih se prosuđuje u čemu dobro, a u čemu loše stoji svaka od obuhvaćenih zemalja.

 

Stiče se dojam da su enormni rast dugova, visoka nezaposlenost, korupcija i kontinuirana politička nestabilnost potpuno zemlju izbacili sa svjetske ekonomske liste na kojoj smo i ranijih godina imali konkurentske nedostatke i bili neprivlačni za strane investicije, piše Federalna.ba.

 

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH nisu iznenađeni što više u ovom izvještaju za nas nema mjesta. ''Procjena je ljudi koji su pravili ljestvice da se BiH nalazi pred teškom ekonomskom situacijom. Neki smjeliji ekonomisti predviđaju čak i najcrniji scenarij, a to je bankrot", upozorava Momir Tošić, direktor Sektora za makroekonomski sustav u VTK BiH.

 

Fedralna navodi kako je švicarska ekonomija je i dalje najkonkurentnija u svijetu. Slovenija je pala na 70 mjesto, dok je Srbija napredovala sa 101. na 94. mjesto. Hrvatska je sa prošlogodišnjeg 75. pala na 77. mjesto. dok je Crna Gora na 67. mjestu. što je i njena prošlogodišnja pozicija.