29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 04 Septembar 2014 15:05

AMZ povećao cijenu satnice

Sindikalna organizacija ArcelorMittal Zenica uspješno je okončala prvi dio pregovora s menadžmentom kompanije o 11 sindikalnih zahtjeva, zbog kojih su radnici tokom 41 dana protesta izražavali nezadovoljstvo pred glavnom direkcijom AMZ. 

 

Prema riječima Zuhdije Kapetanovića, predsjednika sindikalne organizacije ArcelorMittala Zenica, pregovori su uspješno završeni zaključivanjem novog aneksa kolektivnog ugovora za ovu i narednu godinu, kojim je predviđeno povećanje najniže satnice za 4,58 posto, tako da će satnica u netu iznositi 2,91 KM i primjenjivati će se retroaktivno od 1. maja.  Prosječno, to je 50-ak KM na plaću svakog radnika, odnosno dva miliona KM godišnje na nivou kompanije. 

 

- Za nas su pregovori bili uspješni, jer smo ostvarili neke ciljeve, zaustavili dalje reduciranje broja zaposlenih, a uraditi će se i revizija menadžerskih ugovora s primjenom revidiranog iznosa od mjeseca maja. Sindikat je uspio da se ustanovi nova lista radnih mjesta na kojima se staž računa sa uvećanim trajanjem, a novim pravilnikom će se značajno podmladiti starosna struktura zaposlenika i omogućiti prijem mladih radnika - kaže Kapetanović. ArcellorMittal će izraditi novi registar radnih mjesta prema uslovima rada, a pregovori sindikata s upravom će se nastaviti na temu minimalnog broja zaposlenih utvrđenog socijalnim paketom, koji iznosi 2.850 zaposlenih. 

 

- Ovo je zahtjev od kojeg sindikat neće odustati, jer ćemo podržati nove razvojne aktivnosti preduzeća među kojima je i povećanje godišnje proizvodnje - istakao je Ešref Hadžić, zamjenik predsjednika sindikalne organizacije.  Tokom pregovora sa upravom kompanije članovi sindikata AMZ su odustali od svog zahtjeva za isplatu regresa za 2014. godinu, jer im je dostavljen revizorski izvještaj prema kojem je ArcelorMittal Zenica u 2013. godini imao negativno poslovanje.