29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 11 Septembar 2014 02:28

Građani sve zaduženiji

Zaduženje stanovništva BiH kod komercijalnih banaka po raznim osnovama na kraju juna ove godine naraslo je na 7,3 milijarde maraka, što je za oko pola milijarde maraka više nego na kraju juna 2013, piše Dnevni List. To znači da se stanovnici BiH godišnje zaduže kod banaka za oko 500 miliona maraka. Zaduženje od pola milijarde maraka zabilježeno je i 2010. godine, dok je u ostalim godinama uglavnom bilo upola manje.


Zanimljiv podatak jest i taj da su u aprilu, maju i junu mjesečno bh. građani podizali po 60 miliona maraka kredita u bankama. Najviše se podigne potrošačkih nenamjenskih kredita, odnosno kredita koji su građanima potrebni da pokriju tekuće troškove, dok je najmanja potražnja u zadnjim mjesecima bila za stambenim kreditima i kreditima za kupnju automobila. Iz raznih banaka ovih dana su i polugodišnjim izvještajima kazali kako je potražnja za kreditima velika, a kako se građani maksimalno zadužuju i na raznim karticama koje su u njihovom vlasništvu. Neke banke zbog velike potražnje potrošačkih kredita svojim vjernim klijentima, koji imaju posao u nekoj od stabilnijih bh. kompanija ili u državnoj administraciji, odobravaju minuse na karticama u iznosu do 10.000 maraka, što predstavlja također vid kratkoročnog zaduženja. Valja naglasiti i to kako su građani u velikoj mjeri zaduženi i kod mikrokreditnih organizacija u kojima se uglavnom mnogo lakše i brže dolazi do novca.


Ovakva situacija za očekivati je s obzirom na standard, kupovnu moć i primanja bh. građana, kažu analitičari i sindikati, a predviđa se i veći rast zaduženja stanovništva. Stalni ‘skok’ cijena kako hrane, tako i ostalih potrepština igra veliku ulogu jer, kako kažu sindikati, cijene konstantno rastu, a plaće su ostale na istoj razini kao i prije pet ili čak deset godina, što dovodi do toga da građani nemaju drugi izlaz osim da žive preko stalnog zaduživanja.Zanimljivo je, rekli su iz više banaka, da građani uzimaju sve češće kredite na duže razdoblje otplate i uz veće kamate zbog nemogućnosti plaćanja velikih rata. Veliki broj zahtjeva u bankama očekuju za mjesec dana kada se predviđa novi ‘skok’ cijena,ali i pripreme za zimsku sezonu.