28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 02 Septembar 2014 02:07

Uvoz 3,5 puta veći od izvoza

Uvoz konditorskih proizvoda u BiH je 3,5 puta veći od izvoza, a samo za sedam mjeseci uvezeni su slatkiši u vrijednosti od 140,5 miliona KM.

 

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, za sedam mjeseci ove godine uvezena je 25.801 tona slatkiša. U istom periodu izvezena je 10.701 tona u vrijednosti od 41,5 miliona KM. Ove godine u odnosu na isti prošlogodišnji period nije bilo značajnijih pomjeranja, odnosno i izvoz i uvoz su ostali na približno istom nivou. Najviše se izvoze bijela čokolada, pastile za grlo i bomboni protiv kašlja, gumeni i žele proizvodi, karamele, namazi koji sadrže kakao, čokoladni prelivi, medenjaci, sendvič keksi i vafli. S druge strane, najviše se uvoze žvake, bijela čokolada, paste, uključujući marcipan, pastile, bombone, gumeni i žele proizvodi, čokolade, čokoladni prelivi, čokoladni blokovi sa ili bez dodataka žitarica i voća, praline, vafli, keksi i slični proizvodi.

 

Konditori u RS ističu da ima prostora za povećanje domaće proizvodnje, ali da problem, između ostalog, predstavlja i to što je ovdje moguće uvesti sve i svašta, dok naši proizvodi pri izvozu podliježu rigoroznim kontrolama. Generalni direktor Prehrambene industrije "Svislajon-Takovo" iz Trebinja Tomo Bokić kaže da su oni u prvih šest mjeseci proizveli i prodali više proizvoda nego u istom periodu lani, ali da su zbog loše kupovne moći snižavali cijenu tako da su im prihodi ostali na prošlogodišnjem nivou. Istakao je da su tržište BiH i Srbije njihova glavna tržišta. Najprodavaniji  proizvodi "Svislajon-Takova" su eurokrem i euroblok.

 

- Fantastičnu proizvodnju imamo i na liniji oranž biskvita. Proizvodimo i čokolade, krem banane, gumene bombone - naglasio je Bokić i dodao da je glavni problem sa kojim se domaći konditori sreću sve slabija kupovna moć. Direktor Fabrike keksa "Mira" iz Prijedora Miroslav Turnšek kaže da godišnje proizvedu oko 5.000 tona slatkiša, te da se više od 80 odsto izveze. Njihova najznačajnija tržišta su Hrvatska, Slovenija, Srbija, Crna Gora, Makedonija, a izvoze i u SAD, Kanadu, Australiju, Saudijsku Arabiju, Švedsku, Holandiju i druge zemlje. Govoreći o problemima sa kojima se domaći proizvođači susreću, Turnšek je rekao da su pri izvozu kontrole rigorozne, dok se kod nas lakše uvozi.

 

- U svijetu se pravi mnogo konditorskih proizvoda i kod nas ulaze i proizvodi sumnjivog kvaliteta. Zbog toga su mnogi proizvodi znatno jeftiniji od naših - istakao je Turnšek. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u prošloj godini iz BiH je ukupno izvezena 14.561 tona konditorskih proizvoda u vrijednosti od milion i 77 KM, dok je uvezeno 47.410 tona u vrijednosti od 263 miliona KM.