29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 28 Avgust 2014 03:05

BIH polako preuzima svoje nebo

BiH će do kraja novembra ove godine od Srbije i Hrvatske preuzeti srednji sloj zračnih koridora iznad BiH, koji se odnose na letove do 10.000 metara visine, a ostatak zračnih koridora iznad te visine do kraja sljedeće godine, potvrdio je Nezavisnim novinama Dželal Hasečić, v.d. zamjenika direktora Direkcije za pružanje zračnih usluga BiH (BHAN­SA).

Hasečić kaže kako BiH već kontrolira prilaznu kontrolu leta, koja se odnosi na poletno-sletne operacije i toranjsku kontrolu, odnosno kretanje zrakoplova po aerodromima u BiH.

Prema njegovim riječima, tvrdnje da BiH gubi 15 miliona eura svake godine zato što njezino nebo ne kontroliraju bh. kontrolori, već kontrolori iz Srbije i Hrvatske, nisu tačne.

 

Kako on tvrdi, BiH dobiva novac preko EUROCONTROL-a, Europske agencije za kontrolu zračnog prometa, za operacije koje provodi - poletno-sletne i toranjske - te za plaće zaposlenih, projekte koje provode, treninge i kreditna sredstva koja se otplaćuju. 

 

"Da u ovom trenutku BiH u potpunosti kontrolira svoje nebo, ne bi dobivala ni pfenniga više od onoga što sada dobiva zato što je princip naplate tih sredstava vezan za troškove koje možete napraviti i koje možete ispostaviti onom tko vas plaća, odnosno EUROCONTROL-u. Ovo nije sustav profitne organizacije, nego princip po kojem se prihvaćaju samo troškovi koji nastanu, na primjer da se isplate plaće zaposlenima, pokriju materijalni troškovi i slično", rekao je Hasečić Nezavisnim novinama. Banjalučke novine navode da, ako je točno ovo što Hasečić navodi, onda i kada BiH bude u potpunosti kontrolirala svoje nebo, dobivat će isti iznos novca kao što ga sada dobiva - oko 20 miliona eura. Taj iznose se može povećati samo ovisno o rastu, odnosno padu, broja letova, odnosno nastalih troškova koji se mogu ispostaviti EUROCONTROL-u. Dodao je kako će iznos rasti ako bude rastao broj prometa te da se dogodine očekuje više novca jer se očekuje rast broja operacija od 10 do 15 posto.

 

Istaknuo je i kako su netačni pojedini medijski napisi da bh. kontrolori, inženjeri i ostalo osoblje BHANSA dobivaju plaće, a ne rade ništa. Kako on kaže, ti ljudi provode obuke i pripremaju se za preuzimanje kontrole, a njihove troškove ne plaća BiH, nego Europljani. Proces uspostavljanja bh. agencija za civilni zračni promet započet je još 2005. godine. Iako su najmanje pet pu­a najavljivali da će BiH preuzeti kontrolu, to se nikad nije dogodilo jer su dani rokovi uvijek bili kršeni.