19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 12 Septembar 2014 01:03

Pčelari spasavaju sezonu

Bosanskohercegovačkim pčelarima ovogodišnju sezonu mogao bi spasiti vrijesak, ljekovita biljka koja već nekoliko dana intenzivno medi u skoro svim krajevima BiH, piše bh. novinska agencija Patria (NAP). Iako je ova godina proglašena, od strane mnogih pčelarskih stručnjaka, jedna od najtežih za hiljade pčelara Bosne i Hercegovine u posljednjih desetak godina, jer nektara u prirodi praktično nije bilo od proljeća do sada skoro nikako, medonosna biljka vrijesak već nekoliko dana daje dnevne prinose između dva i tri kilograma po košnici, a u pojednim dijelovima BiH dnevni unos nektara od vrijeska doseže i do četiri kilograma po pčelinjem društvu.

 

Izdašno lučenje nektara od vrijeska, procjenjuje Nezir Tanović, profesor sa Agromediteranskog fakulteta u Mostaru, moglo bi, ovisno o vremenskim prilikama, potrajati i narednih 15 do 20 dana, što bi za pčelare značilo da će godinu završili daleko bolje nego su mogli i zamisliti.

 

- Pčelari su jako zadovoljni, sve su prilike da će im vrijesak spasiti sezonu – rekao je Tanović za agenciju Patria. Vrijeska je samonikla ljekovita biljka koja raste u svim krajevima Bosne i Hercegovine, a med od nje je izuzetno prijatnog okusa. Tražen je i zbog ljekovitih osobina koje se pripisuju ovom medu. Anton Boras iz Vitine kod Ljubuškog, pčelar sa najvećim brojem košnica u Hercegovini, kazao je za Patriu kako je ova godina za sve pčelare u BiH bila teška, ali ako vrijesak nastavi mediti intenzitetom kako medi od polovine avgusta, sezona bi ipak mogla završiti u plusu.

 

- Naših 700 proizvodnih košnica već nekoliko dana intenzivno bilježi jako dobre pinose. Zadovoljni smo kako pčele rade i nadamo se da će godina, koja je imala jako puno košni dana, ipak završiti dobro za nas – rekao je Boras, piše NAP.