Printaj ovu stranu
utorak, 19 Avgust 2014 02:41

Kako dobiti Vis Maior potvrdu

Sektor za javna dokumenta Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, u okviru svojih nadležnosti i redovnih poslova, za firme iz Bosne i Hercegovine izdaje Potvrdu o višoj sili - Vis maior - Potvrda o višoj sili je dokument koji služi da se objektivnim razlozima (vremenske nepogode, redukcije energenata, zemljotres, rat, itd.), privremeno ili trajno, obesnaži obaveza proistekla iz ugovornog odnosa dviju ili više kompanija. Ovaj dokument aktualiziran je naročito nakon katastrofalnih poplava koje su zadesile veliki dio naše zemlje, zbog čega su mnoge firme ometene u svojim redovnim poslovnim aktivnostima.


Kompanije iz poplavljenih područja koje zbog šteta na proizvodnim kapacitetima, pokretninama i nekretninama, ili zbog zastoja u transportu, nefunkcioniranja graničnih prijelaza ili drugih razloga nisu bile u mogućnosti ispoštovati ugovorene obaveze, mogu zatražiti od Vanjskotrgovinske komore BiH izdavanje Potvrde o višoj sili. Dokument se izdaje isključivo na zahtjev firme, a služi joj da svojim poslovnim partnerima dokaže nemogućnost poštivanja ugovorenih obaveza iz objektivnih razloga – odnosno iz razloga na koje ona nije mogla utjecati. Potvrda nije zakonski obavezna, osim ako nije navedena u odredbama ugovora, međutim, zavisno od poslovne saradnje i dobrih poslovnih običaja, može biti prihvaćena. Da bi se dobila ova Potvrda potrebno je dostaviti:


1. Pisani zahtjev na memorandumu firme s podacima o poslovnom partneru. U zahtjevu se moraju navesti konkretni podaci o usluzi / proizvodu koji nije mogao biti realiziran zbog više sile, kao i razlozi nemogućnosti ispunjenja ugovorenih obaveza (npr. oštećeni proizvodni kapaciteti proizvođača ili dobavljača repromaterijala, nemogućnost transporta i slično),

2. Ugovor s poslovnim partnerom za koji se izdaje potvrda,

3. Pisanu potvrdu o slučaju „više sile“ koju izdaje nadležni općinski organ na području/mjestu gdje se desila „viša sila“.

Više informacija na 033/ 566-195 ili putem e-maila Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. , Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine

Posljednje od

Povezani članci (by tag)