Printaj ovu stranu
utorak, 19 Avgust 2014 02:04

Ko je dao novac BIH, a ko Srbiji

Na donatorskoj konferenciji za saniranje majskih poplava u Srbiji i BiH, koja je u Briselu održana 16. jula, prema podacima do kojih je došla "Politika", Njemačka, Danska, Hrvatska, Pakistan i Egipat su u grupi država koje su donaciju uputile Sarajevu, ali ne i Beogradu. Jermenija je jedina zemlja iz koje je Srbiji, ali ne i BiH stigla donacija na ovoj konferenciji.


Danska je na ime pomoći poplavljenima u BiH donirala sedam miliona eura, Njemačka je izdvojila pet miliona eura, Hrvatska 1,3 miliona eura, Pakistan 740.000 eura, a Egipat 25.000 eura. Jermenija je, pak Srbiji uplatila 74.000 eura.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da ipak treba napomenuti da to ne znači da ove države nisu uopšte dale novac Srbiji ili da to neće učiniti po nekom drugom osnovu. Dačić je istakao da se radi samo o donacijama uplaćenim na konferenciji u Briselu. "Politika" piše i da su SAD u Briselu daleko više novca donirale BiH nego Srbiji. Tako je Sarajevu uplaćeno 14,4 miliona, a Beogradu dva miliona. Rusija je, pak, među grupom država koje nisu dale nikakvu donaciju u Briselu, ali su različitu vrstu pomoći donirali prije konferencije.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)