Printaj ovu stranu
četvrtak, 14 Avgust 2014 23:44

Poljoprivrednici najavili proteste

Udruženje poljoprivrednika Zeničko-dobojskog kantona 11. augusta je na protokol Vlade ZDK-a uputilo dopis u kojem traži da u narednih 15 dana budu isplaćeni svi poticaji iz 2013., usvojen program utroška sredstava za poticaj u poljoprivredi za 2014., te objavljen javni poziv za uređenje zemljišta prema Programu za uređenje zemljišta u 2014.  Iz Udruženja ističu da je program u prošloj godini bio obilježje svega, samo ne poticaja u poljoprivredi, a posebno ne poticanja strateških proizvodnji koje obilježavaju taj kanton.

 

Tvrde da Vlada ZDK-a i iz takvog programa, dakle iz prošle godine, poljoprivrednicima duguje više od milion KM. Napominju da je august na izmaku, a ni programa utroška sredstava za 2014. nema, iako je već odavno trebao biti donesen. Također, naglašavaju da ni javni poziv za uređenje zemljišta prema Programu nije objavljen, a budući da je rok za uređenje zemljišta 80 dana po početnom stanju, to ih uvodi u kasni jesenji ili zimski period, prelazak u narednu godinu i iste probleme.

 

- Nema se šta više obećavati niti čekati. Čekamo potez Vlade, stojimo na raspolaganju za sve ali poticaji u roku od 15 dana moraju biti isplaćeni ili ćemo biti primorani da idemo u najmasovnije proteste pred Vladom - naglasio je potpredsjednik Udruženja poljoprivrednika ZDK-a Sedin Biogradlija.  Udruženje poljoprivrednika ZDK navodi sau saopćenju za javnost da Vlada ZDK-a za poticaj poljoprivredi posljednjih godina izdvaja skromnih dva miliona KM, mnogo manje nego Tuzlanski kanton koji je ove godine predvidio 3,7 miliona KM ili Kanton Sarajevo koji izdvaja 3,5 miliona KM, iako su po obimu proizvodnje ti kantoni poprilično ujednačeni. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)