Printaj ovu stranu
petak, 15 Avgust 2014 04:32

Zenički plinovod propali projekat

Plinovod Zenica-Travnik, koji je konačno trebao omogućiti plinofikaciju Srednjobosanskog kantona (SBK), još nije dobio ni upotrebnu dozvolu za rad niti je poznato kada će i hoće li uopće biti pušten u pogon, saznaje "Dnevni avaz" iz izvora bliskih Vladi FBiH. Trakavica u vezi s izgradnjom plinovoda vrijednog 40 miliona KM, koji je u centru bh. zbivanja i zbog navodnih nezakonitosti prilikom same izgradnje i polaganja cijevi, traje već dugo. Iako je izgradnja plinovoda završena, njegova primopredaja nikada još nije okončana.   Uprava "BH-Gasa", podsjećamo, raskinula je ugovor sa zagrebačkom firmom "Monter", glavnim izvođačem radova na gradnji plinovoda, jer nije bila zadovoljna urađenim. U ovoj bh. firmi ne žele primiti nedovršen projekt.

 

- Sve je i dalje na čekanju. Komisija je danima ne terenu. Obilaze plinovod da bi utvrdili jesu li svi nedostaci otklonjeni. No, suština je da plinovod još nije primljen niti je dobio upotrebnu dozvolu. Faktički, cijeli projekt je na čekanju, iako je koštao 40 miliona KM. Svi su pustili da propada projekt od suštinskog značaja za FBiH - kaže naš izvor iz Vlade FBiH. S druge strane, iz zagrebačke firme "Monter", prema riječima tehničkog direktora Franje Novosela, kažu da su svoj dio posla uradili u planiranom roku.

 

- Istina je da primopredaja nije završena. Mi smo otklonili uočene nedostatke i naši timovi su ponovo na terenu. Komisija sačinjena od izvođača radova i tima koji vrši nadzor sada obilazi cijelu trasu. Čekamo da se sve riješi i da plinovod počne služiti svrsi - kaže Novosel. Almir Bečarević, bivši direktor "BH-Gasa", nedavno je dao inspektorima Federalne uprave policije iskaz o nepravilnostima prilikom izgradnje plinovoda Zenica-Travnik. 

 

40 miliona KM vrijednost plinovoda

2012. godine počeli radovi

2013. godine radovi trebali biti okončani

Posljednje od

Povezani članci (by tag)