28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 12 Avgust 2014 02:58

Opremljeniji Bilino i K. polje

Novcima koji su stigli iz evropske kuće fudbala (UEFA), uporedo je otpočela rekonstrukcija dva zenička fudbalska stadiona- kultnog Bilinog polja, na kojem će i ove jeseni "Zmajevi" igrati domaće kvalifikacijske utakmice za Evropsko prvenstvo 2016., te Kamberovića polja, na kojem trenira Čelik. 

 

"U sklopu projekta rekonstrukcije stadiona za kvalifikacijske utakmice, UEFA je za Bilino polje osigurala ukupno 1.041.000 KM. Od toga 666.000 za saniranje rasvjete, te još 375.000 KM za građevinske radove, u koje je uključena i sanacija krova na tribini Istok", ističe direktor JP za uređenje grada Mirsad Heleg. Dodaje da će biti renovirane svlačionice, zatim prostor za službena lica, mix-zona za novinare, kao i izgrađen novi izlaz na teren iz tunela.

 

"Evropska fudbalska federacija preuzima sva televizijska prava i rasvjeta, zbog činjenice da će slika sa stadiona ići u velike razmjene, mora biti savršena", ističe nam Heleg, koji dodaje da su, također po upustvu UEFA-ine komisije, koja je u aprilu obišla Bilino polje, već sanirali travnati tepih. Što se tiče Kamberovića polja, na njemu su u toku radovi na postavljanju reflektora, nakon čega će se i na ovom stadionu, čiji je kapacitet nešto veći od 3.500 mjesta, moći igrati noćne utakmice.

 

"Čelik je Kamberovića polje kod UEFA-e prijavio za svoj projekt razvoja infrastrukture s obzirom na to da većinom trenira na ovom terenu. U skaldu sa učešćem klubova u Premijer ligi, odobreno je 174.000 KM, a i lokalna zajednica, u ovom slučaju Općina, morala je participirati sa dijelom novca. Općina je osigurala 60.000 KM", ističe Heleg. Prema njegovim riječima, planirano je da se i ovi radovi, također, okončaju do 31. augusta. Inače, izvođač radova naručio je reflektore iz Italije.


Inspekcija Evropske fudbalske federacije (UEFA) posjetit će 31. augusta Zenicu i obaviti inspekciju, prije svega Bilino polje. Nadležni iz evropske kuće fudbala žele se na licu mjesta uvjeriti jesu li njihova sredstva iskorištena na najbolji način.