Printaj ovu stranu
utorak, 12 Avgust 2014 01:49

Procjene šteta i dalje traju

O procjeni šteta nastalih tokom majskih poplava i onih nastalih usljed klizišta Edin Terzić, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša u Vladi ZDK kaže: 

 

- Općinske komisije za procjenu šteta još nisu potpuno završile posao, a moram istaći da kantonalna komisija već ima podatke iz nekih općina o nastalim štetama, koje objektivno nisu realne, zapravo pojedine općinske komisije su da tako kažem “napuhale” štete, kako za privredne subjekte tako i za hausing. Stoga će kantonalna komisija za procjenu šteta, u slučajevima sumnji na rad pojedinih općinskih komisija, izvršiti reviziju toga te utvrditi stvarne štete, a shodno tome i stvarne potrebe. 

 

Utvrđivanje šteta ne podrazumijeva obavezu države da finansira potpuno otklanjanje tih šteta, a pomoć u financiranju saniranja posljedica šteta će biti definirano u skladu sa raspoloživim sredstvima, Federacije BiH, kantona i općina. Uglavnom će se koristiti evropska metodologija, po kojoj je utvrđeno da je naknada za uništeni objekat maksimalno 40 hiljada KM, za oštećeni maksimalno deset hiljada KM, a za poplavljeni objekat maksimalno pet hiljada KM. Dakle, država će uraditi onoliko koliko je potrebno za stvaranje minimalnih uvjeta za život. Obzirom za obim i veličinu šteta i to su ogromna sredstva. (NR)

Posljednje od

Povezani članci (by tag)