18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 09 Avgust 2014 18:28

Gdje ide novac od donatora?

Ko će konačno konkretno pomoći ljudima stradalim u poplavama? Zašto se ozbiljnije ne radi na projektima koji bi omogućili povlačenje novca donatora? Kao i u mnogim drugim situacijama, sve je upitno, zbog toga što naše vlasti nisu spremne da ispune zahtjeve finansijera. Najveći dio tog novca još leži na njihovim računima jer BiH nema plan kako bi taj novac trošila.Novac je dodijeljen za hitnu sanaciju, ali žurbe nema. Prve tranše za projekte obnove bit će dostupne ove jeseni.

 

"U roku od nekoliko sedmica očekujemo sredstva i da se taj proces okonča. To znači da bi tokom septembra sredstva već mogla biti operativna i da bi mogla početi implementacija projekata koji se finasiraju iz ovih sredstava", izjavio je Andy McGuffie, portparol Delegacije EU-a u BiH.

 

Dug je put od Brisela do poplavljenog čovjeka. Pomoć je hitno potrebna, no procedura odobravanja projekata je spora. Nakon što neka od lokalnih zajednica UNDP-u, UNHCR- ili Evropskoj komisiji prijavi projekat za koji treba novac, šalje ga se na razmatranje Ministarstvu finansija BiH. Nakon što Ministarstvo odobri projekat, šalje ga Vijeću ministara, koje je jedina institucija koja ratificira međunarodne kreditne aranžmane. Kada i to bude odobreno, tek onda se novac dodjeljuje lokalnoj zajednici. Dok ne stignu donatorski novci, lokalne humanitarne organizacije snalaze se same. Novca je sve manje. Crveni križ Federacije do sada je za pomoć ljudima u poplavljenim područjima potrošio više od 13 miliona maraka. Na njihovom računu novca više skoro i da nema.

 

"Mi imamo operativnih još oko 200 hiljada maraka, koja su namijenjena za adaptaciju javnih ustanova u Maglaju i Željeznom Polju te Posavkom kantonu", kazao je Namik Hodžić, sekretar Crvenog križa FBiH. Prije odlaska na godišnji odmor, ministri Vijeća ministara BiH usvojili su izmjene Zakona o budžetu institucija BiH. Time su osigurali deset miliona maraka za pomoć poplavljenima. Novac je podijeljen na tri dijela. Po 49 procenata za dva entitea i dva procenta za Distrikt Brčko. S obzirom na to da je novac nedavno prebačen, ne zna se gdje je i kako potrošen. Dok se čeka novac iz Brisela, federalne vlasti crpe posljednje budžetske zalihe. Sa tri i po miliona pomogli su četiri poplavljena kantona. Rok do kada se mora podnijeti izvještaj kako je taj novac potrošen - jeste kraj septembra.


FTV