Printaj ovu stranu
petak, 01 Avgust 2014 01:44

Duhanski Dan D - 1.avgust

Poreski obveznici i druge osobe, koje se bave prometom duhanskih prerađevina odnosno prometom cigara, cigarilosa i duhana za pušenje (izuzev cigareta pakovanih u paklice), dužni su 1. avgusta 2014. godine, na dan početka primjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, prije početka prometovanja, popisati zalihe duhanskih prerađevina i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) u roku od sedam dana do 8. avgusta 2014.godine, saopćeno je iz UIO. 

 

Sve osobe, koje se bave prometom cigara, cigarilosa i duhana za pušenje, dužni su na zatečene zalihe, utvrđene u popisnim listama, obračunati akcizu prema novom Zakonu, te u roku od 10 dana od dana dostavljanja popisnih listi (do 18. avgusta 2014.), uplatiti razliku između novoobračunate i već ranije uplaćene akcize, na Jedinstveni račun UIO. 

       

Duhanske prerađevine za koje je plaćena razlika akcize, u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, mogu se prodavati do isteka zaliha po novim maloprodajnim cijenama, koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu maloprodajnog objekta. 

 

Ovo je definisano Izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, čime je predviđen novi način oporezivanja duhana za motanje i pušenje, cigara i cigarilosa, čija primjena počinje 1. avgusta 2014. godine, i predstavljaju nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na duhanske prerađevine u EU. 

 

Navedenim izmjenama Zakona predviđen je drugačiji način utvrđivanja iznosa akcize na duhan za pušenje, te je u skladu sa članom 21d. stav (3) Zakona o akcizama u BiH, propisano da će akciza na duhan za pušenje za 2014 godinu iznositi 78 KM po kilogramu, navodi se o saopćenju. 

Posljednje od