28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 29 Juli 2014 02:22

Službeno - privatno, i obratno

Tri četvrtine radnika mješaju privatni i poslovni život, tako što obavljaju privatne poslove u radno vrijeme (75 odsto) i obrnuto (77 odsto). Skoro trećina vjeruje da im to pomaže da bolje upravljaju privatnim obavezama, a isto toliko ispitanika navodi da im to smanjuje nivo stresa, navodi se u studiji koja je obuhvatila 4.500 zaposlenih na temu upotrebe mobilnih uređaja u privatne i poslovne svrhe kod evropskih službenika, pokazuje istraživanje kompanije Samsung "Izveštaj o bezbjednosti inspirisan ljudima".

 

Naglašavajući ključnu ulogu mobilnih uređaja u privatnom i poslovnom životu, evropski službenici u prosjeku imaju oko 10 personalnih aplikacija kao što su Facebook, Whatsapp ili Candy Crush, na svojim poslovnim pametnim telefonima, a osam aplikacija koje imaju veze sa poslom poput Microsoft Outlook ili Lync na svojim privatnim smart telefonima. 

Takođe, oko 41 odsto ispitanika koristi isti pametni telefon za poslovne i lične svrhe, a 32 odsto koristi isti poslovni telefon za oba tipa aktivnosti. 

 

Studija otkriva i postojanje veoma sposobnih i tehnički vještih zaposlenih koji koriste tehnologiju po svom izboru da obave posao, bez obzira na ograničenja. Više od četvrtine svih ispitanika koristilo je sopstvenu tehnologiju da zaobiđe prepreke koje nameće njihova firma kako bi odradili posao.  Gotovo tri od deset ispitanika koriste lične uređaje u kancelariji za posao iako nisu svjesni da li je to zapravo dozvoljeno, dok više od polovine ispitanika ne zna da li njihova kompanija ima posebne propise koji se tiču mobilne bezbjednosti. 

 

Obrazovanje osoblja o bezbjednoj upotrebi kompanijskih podataka sve više dobija na značaju, posebno kada se uzme u obzir to da će krajem ove godine biti usvojen propis EU o opštoj zaštiti podataka, koji predlaže da kazne koje idu do 100 miliona eura ili pet odsto godišnjeg svjetskog obrta treba da se nametnu onim kompanijama koje krše pravila time što ne obrađuju podatke na bezbjedan način 

 

Potpredsjednik poslovne jedinice za korporativno poslovanje u kompaniji Samsung Rob Or je kazao da istraživanje pokazuje da potreba za jasnim granicama između poslovnih i privatnih podataka nikad nije bila veća. Upravo zbog toga, kako je kazao, Samsung KNOX dobija na značaju - dopušta zaposlenima da prelaze sa personalnih na poslovne aplikacije zaštićene lozinkom na istom uređaju. 

 

"Dobra vijest za kompanije jeste da 70 odsto ispitanika kaže da imaju veću svijest o bezbednosti u odnosu na isti period prije godinu dana, a 95 odsto njih je kao posljedicu toga preduzelo mjere kao što su promjena poslovnih ili ličnih lozinki", istakao je Or. Psiholog za ponašanje potrošača i poslovnih ljudi na londonskom Univerzitetskom koledžu Dimitrios Civrikos je naveo da Samsungova studija sugeriše da mnogi zaposleni koriste tehnologiju kako bi uskladili privatan i poslovni život. Prema njegovim riječima, milenijumska generacija (od 18 do 34 godina) predstavlja prirodne pokretače tog trenda, pri čemu koriste svoju urođenu digitalnu inteligenciju kako bi IT radio u njihovu korist. 

 

"Istraživanje ove vrste je od neprocjenjivog značaja jer krči put ka inovacijama, kako u bihevijoralnim i tehnološkim, tako i u privatnom životu. Evropske organizacije treba da usklade svoju tehnološku strategiju i poslovnu i bezbjednosnu politiku, imajući takvo ponašanje zaposlenih na umu", dodao je Civirkos.