29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 25 Juli 2014 01:00

Najtraženiji poslovi u BIH su

Portal Posao.ba obavio je istraživanje o temi „Kako zapošljavaju male i novoregistrovane kompanije u BiH, te kakvi su njihovi planovi za zapošljavanje u 2014. godini“ i objavio izvještaj s rezultatima spomenutog istraživanja.  Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 821 kompanije, u periodu prva dva kvartala 2014. godine. Obuhvaćene su kompanije u svim većim gradovima BiH i drugim manjim privrednim centrima, a korištena je metoda telefonskog anketiranja. 

 

Rezultati istraživanja pokazali su da više od 80 posto malih i srednjih preduzeća i više od 54 posto novoregistrovanih kompanija u BiH nema planova za zapošljavanje u 2014. godini.  U vezi s otvaranjem novih radnih mjesta pokazalo se da je 12 posto kompanija, koje u 2013. godini nisu tražile radnike, planiralo otvaranje novih radnih mjesta u 2014. godini. Preduzeća ne isključuju mogućnost da će otvarati nova radna mjesta, a ta činjenica pokazuje da se najveći broj novih radnih mjesta u tim kompanijama otvara neplanski, pa čak i stihijski jer nepovoljne prilike na tržištu ne dozvoljavaju godišnje planiranje zapošljavanja. 


Uprkos tome, postoje i primjeri pozitivnih kretanja, gdje 70 posto kompanija koje nisu zapošljavale u protekloj godini planiraju otvaranje novih radnih mjesta, ali ovaj procent ne uključuje novoregistrovane kompanije.  Istraživanje provedeno tokom prve polovine 2014. godine je u najvećoj mjeri obuhvatilo novoregistrovane kompanije na tržištu kao i kompanije koje u proteklom periodu nisu aktivno i planski tražile radnu snagu, a pokazalo je da 30 posto takvih kompanija uopšte nije zapošljavalo nove radnike u posljednje dvije godine. 

 

Rezultati pokazuju i to da veliki broj poslodavaca očekuje subvencije i programe zapošljavanja od zavoda, te da zapošljavanja planiraju stihijski nakon oglašavanja poziva za ovakve programe, ili da su jednostavno u fazi začetka poslovanja gdje nema prostora za širenje kadrova.  Male i novoregistrovane kompanije u BiH koje su obuhvaćene istraživanjem, prilikom zapošljavanja uglavnom se oslanjaju na preporuke rodbine i poznanika u procjeni kandidata i njihov prijem u radni odnos, dok se srednje i velike kompanije odlučuju na profesionalne usluge specijaliziranih servisa za zapošljavanje. 

 

U 56 posto ispitanih kompanija koje su najvećim djelom manja preduzeća, odluku o zapošljavanju donosi isključivo direktor, dok svega šest  posto kompanija ima odjel za ljudske resurse zadužen za brigu o postojećim i novim uposlenicima. Više od 33 posto kompanija koje su zapošljavale u protekle dvije godine, to je uradilo putem preporuke, a svega osam  posto kompanija je prilikom zapošljavanja koristilo internet, radio ili novine, što se najvećim dijelom odnosi na mala preduzeća, dok su novoregistrovane kompanije izuzete iz ovog procenta. 


Kada je riječ o novoregistrovanim kompanijama, 45 posto ispitanih kompanija zapošljava isključivo na osnovu preporuke, a odluku o zapošljavanju u najvećem broju slučajeva, 89 posto, donosi direktor.  Kadrovi koje kompanije u BiH najviše traže su prodaja, 25 posto, administracija i logistika, 25 posto, te zanati, 15 posto. Najmanje traženi su kadrovi iz oblasti menadžmenta, dva posto, finansija, dva posto, te fizičke radne snage, sedam posto. 

 

Istraživanje portala Posao.ba pokazalo je da situacija nije mnogo drugačija ni kada su u pitanju novoregistrovane kompanije na tržištu BiH, koje najveće potrebe imaju za kadrovima iz oblasti prodaje, 37 posto, KV struka, 20 posto, logistika, devet posto, administracija, sedam posto, informacione tehnologije, petposto i finansije, četiri posto.  Posao.ba je centralno mjesto tržišta rada u BiH i glavni regrutacijski kanal za većinu najznačajnijih bh. firmi. Prema istraživanju Gemius Audience, Posao.ba je među 10 najposjećenijih web stranica u BiH.