Printaj ovu stranu
srijeda, 23 Juli 2014 03:59

Voćarstvo u problemima

Voćarstvo u Bosni i Hercegovini, iako spada u najprofitabilnije proizvodnje, ove se godine suočava sa velikim problemima. Nisu samo poplave donijele veliku štetu već i mraz i tuča, koji su početkom proljeća posebno pogodili Semberiju.

 

"Voćari na godišnjoj razini očekuju 30 do 40 tona po hektaru uroda, međutim, ove godine će taj urod biti prepolovljen. Krajem travnja proizvođači iz Semberije su bili pogođeni tučom, te je kod njih i ta polovina roda upitna i u ovom dijelu BiH proizvođači će se sigurno boriti za opstanak voćarstva", rekla nam je Tijana Slagalo, tajnica za poljoprivredu i prehrambenu industriju Vanjskotrgovinske komore BiH.

 

Voće je ove godine izloženo i raznim bolestima, što znači da će ga biti manje i bit će slabe kvalitete što će, sigurno, rezultirati povećanim uvozom.

 

Kako je rekla Slagalo, u ovoj godini BiH je voće najviše uvozila iz Italije, Turske, Grčke, Slovenije i Hrvatske, a vlasnik poduzeća Linija voća iz Brčkog Nikola Mićić istaknuo je kako se može očekivati i uvoz voća iz Poljske, s obzirom na to da je tamo dobro rodilo, a pretpostavlja se i da će ponuditi niske cijene.

 

"U sadnom materijalu pretrpjeli smo velike štete ove godine. Ima ljudi kojima je voda u potpunosti odnijela kontejnerske sadnice, a nekima je čak i zemlja otišla. Kada je u pitanju komercijalna proizvodnja, najveće štete su bile od tuče, ali u svakom slučaju voćari će imati puno problema", istaknuo je Mićić.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)