19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 15 Juli 2014 11:07

Poslodavci o novom zaduženju ZDK

U povodu održavanja HITNE sjednice Skupštine ZDK na temu "Razmatranje trenutnog stanja u ZDK nastalog usljed dramatičnog pada javnih prihoda u budžetu ZDK i nedostatku sredstava za ispunjavanje Ustavnih i zakonskih nadležnosti ZDK" i odluke Skupštine o kreditnom zaduženju ZDK Udruženje poslodavaca Zenica daje sljedeće Saopćenje. 

 

Nagomilana dugovanja ZDK iz ovog, kao i iz prethodnih perioda, drastičan pad javnih prihoda uzrokovan padom privrednih aktivnosti, na žalost, kao jedinu mogućnost za izlazak iz trenutne finansijske krize nametnuli su novo kreditno zaduženje Kantona. 

 

Obaveza nas, kao privrednika, jeste da upozorimo nadležne u Kantonu, prije svega Premijera ZDK, Ministricu finansija i POSEBNO Ministra za privredu ZDK da se kod utroška sredstava dobijenih iz kredita posebno vodi računa o NAČINU utroška istih. 

 

Ukoliko bi kreditno zaduženje imalo za cilj SAMO izmirenje obaveza po osnovu neisplaćenih plaća, kao i novih plaća (do izbora) budžetskim korisnicima, izmirenje obaveza prema socijalnim i ostalim kategorijama BEZ da se izmire obaveze prema privrednim subjektima, nastale po osnovu isporuka roba i usluga i odobrenih podsticaja, ono ne bi imalo stvarnog efekta i bilo bi u isključivoj funkciji predstojećih izbora. 

 

Mi se nadamo, i želimo vjerovati,da neće biti tako i da će Vlada ZDK izmirenjem obaveza I PREMA PRIVREDNIM SUBJEKTIMA pokazati da razumije da bez podrške privredi nema punjenja budžeta,odnosno trajnog rješenja finansijske krize u Kantonu. 

 

S poštovanjem,

Udruženje poslodavaca Zenica