28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 08 Juli 2014 04:45

N1- projekat volontiranja

N1 POKREĆE PROGRAM VOLONTIRANJA - Prilika za talentirane studente iz regije da kroz rad nauče kako funkcionira moderna multimedijalna produkcija - Prva regionalna 24-satna news televizija N1, nastala u saradnji sa globalnom TV mrežom CNN, pokreće internship program s ciljem da talentiranim studentima iz regije pruži mogućnost da savladaju izazove moderne multimedijalne produkcije.

 

Najbolji studenti fakulteta novinarstva iz Sarajeva, Beograda i Zagreba imat će priliku da nekoliko mjeseci provedu u centrima N1 u glavnim gradovima Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske i da radeći sa vrhunskim profesionalcima steknu praktična znanja o televizijskom i on-line novinarstvu. Direktor programa N1 za BiH Amir Zukić sastao se sa dekanom Fakulteta političkih nauka (FPN) u Sarajevu Šaćirom Filandrom i prezentirao mu detalje internship programa ove televizije. 

 

„Naša kuća je ekskluzivni partner CNN-a u regiji i kao društveno odgovorna kompanija želimo da doprinesemo podizanju standarda novinarstva kroz edukaciju mladih kadrova. U sva tri centra zaposlili smo  dokazane televizijske profesionalce i sad smo u prilici da otvorimo naša vrata talentiranim studentima koji žele od njih da uče kako bi stekli praktična znanja“, rekao je Zukić.  Dekan Filandra izrazio je zadovoljstvo ponudom N1 za saradnju sa Fakultetom političkih nauka u Sarajevu. 

 

„Naša očekivanja od programa N1 su velika i opravdana. Vaša kuća će imati visoke profesionalne standarde i radujemo se mogućnost saradnje N1 sa našim profesorima, a prije svega studentima završnih godina, kroz oblike praktične edukacije. Nadamo se da će naši studenti od visoko profesionalizirane medijske kuće, kakva je N1, dobiti priliku da se dodatno stručno obrazuju, s obzirom da taj segment u njihovom obrazovanju na samom fakultetu nije dovoljno izražen“, istakao je Filandra. 

 

U okviru saradnje između prve cjelodnevne regionalne news televizije i FPN-a, dogovorena je posjeta generalnog direktora N1, dugogodišnjeg urednika i reportera CNN-a, Brenta Sadlera, koji će početkom nove školske godine održati predavanje studentima žurnalistike u Sarajevu.  Nakon višemjesečnih priprema i tehnološkog uvezivanja centara N1 u Sarajevu, Beogradu i Zagrebu, emitiranje programa ove televizije počinje u septembru. S tehničkim partnerima, N1 je kreirao najsavremeniji sistem za prikupljanje, obradu i emitovanje vijesti, a za grafički dizajn i vizuelni identitet zadužena je jedna od vodećih kreativnih agencija iz SAD-a, Renderon. 


Glavni investitor N1 projekta je United Group, vodeća "pay TV” platforma u jugoistočnoj Evropi, koja obuhvata i Telemach BiH i Telemach Sloveniju, najveće kablovske operatore u Bosni i Hercegovini i Sloveniji, SBB, najvećeg kablovskog operatora u Srbiji, kao i Total TV, najveću satelitsku platformu u  jugoistočnoj Evropi.

 

Vodeći svjetski investicioni fond KKR sa sjedištem u New Yorku preuzeo je United Grupu, što je ocijenjeno najvećom američkom investicijom u jugoistočnoj Evropi.