Printaj ovu stranu
utorak, 24 Juni 2014 12:26

Povećan interes za male hidroelektrane

Na području Zeničko-dobojskog kantona za izgradnju mini hidroelektrana, do konca 2013. godine, dodijeljeno je devet koncesija, a dosad su izgrađene i puštene u pogon samo tri male hidroelektrane Bistričak, Čardak i Čajdraš.



Prošle godine je nadležnom kantonalnom Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK podneseno dvanaest samoinicijativnih ponuda za koncesiju za izgradnju malih hidroelektrana, od kojih je odobrena jedna, i to firmi "EMY Zenica" za gradnju male hidroelektrane na Pepelarskoj rijeci kod Zenice.

Postupci odobrenja su u toku za gradnju hidroelektrane na rijeci Orlji kod Olova, zatim zahtjevi za gradnju dvije hidroelektrane na rijeci Stupčanici u Olovu, zenički „Vodovod" tražI da koristi pitku vode na rezervoaru Crkvice za gradnju hidrocentrale Kamenolom Zenica, a u traženju su koncesije za gradnje za MHE na rijeci Ograjini kod Zenice, rijeci Tribiji u Varešu, na rijeci Zgošći kod Kaknja i na Šerićkoj rijeci kod Zenice. 

Firma „GTUD DELA“ Kakanj podnijela je zahtjev za gradnju čak tri MHE na rijekama Žuća, Mala rijeka i Marušićka rijeka, dok je u planu i gradnju MHE na rijeci Fojnici u Visokom. 

Da interes za gradnju mini hidroelektrana postoji potvrđuje i informacija da su još četiri kompanije podnijele zahtjeve za gradnju malih hidroelektrana, ali su odbijeni jer za sada nisu ispunjavale uvjete propisane kriterijima i Zakonom o koncesijama ZDK-a.

Posljednje od