Printaj ovu stranu
nedjelja, 15 Juni 2014 04:31

BHRT: upozorenje emiterima

Radiotelevizija BiH - BHRT je na osnovu zaključenog Ugovora ekskluzivni vlasnik TV, internet i prava na emitiranje na mobilnim telefonima za teritorij BiH Svjetskog prvenstva u nogometu, koje se održava u Brazilu, a čije emitiranje je počelo juče i trajeće do 13. jula, saopćio je BHRT. Kako se navodi, nije dozvoljeno emitovanje nikakvih sadržaja Svjetskog prvenstva bez dozvole BHRT-a i FIFA-e. 


"Otkupom gore navedenih prava BHRT je Ugovorom preuzela i obaveze, te se stoga upozoravaju emiteri, kabel operateri, web portali, odnosno svi provajderi da, ukoliko pružaju usluge distribucije signala van teritorije BiH, onemoguće emitovanje ovog programskog sadržaja na programu BHRT-a, u vrijeme emitiranja sportskog programa za vrijeme Svjetskog prvenstva u nogometu koje se održava u Brazilu", navodi se u saopćenju.   

 

Također se isti upozoravaju da navedeni sportski program ne preuzimaju od regionalnih/svjetskih TV kuća radi emitiranja u BiH, jer to predstavlja neovlašteno emitiranje od strane emitera, kabel operatera i web portala odnosno svih provajdera, čime se vrši povreda zaštićenih i ugovorenih prava, te mogu prouzrokovati enormno štetne posljedice za BHRT. 

 

"U slučaju da BHRT pretrpi štetu prouzrokovanu neovlaštenim emitiranjem, a s obzirom na obaveze BHRT-a prema FIFA-i, Radiotelevizija BiH će naknadu iste potraživati od gore navedenih  subjekata. Ukoliko dođe do kršenja naših otkupljenih prava, upozoravamo da ćemo poduzeti sve zakonom dozvoljene pravne radnje za zaštitu svojih prava i interesa, te o istom obavijestiti FIFU i druge relevantne institucije. Već smo na utvrđeno kršenje upozorili FIFA-u, EBU i druge nadležne institucije", kaže se u saopćenju.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)