29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 30 Maj 2014 20:20

Izvještaj: Zemljište nije zatrovano

Na sjednici koja je održana u jutarnjim satima Općinski štab civilne zaštite je konstatovao da je stanje na terenu u odnosu na jučerašnji dan nepromijenjeno.
I dalje se nesmanjenim intenzitetom i sa svom raspoloživom mehanizacijom i ljudstvom nastavljaju aktivnosti na osposobljavanju putnih komunikacija na cijelom području općine i održavanju minimalne prohodnosti. Putne komunikacije na kritičnim lokacijama prema Orahovici, Babinskom slivu, Bistričaku, Gornjoj Gračanici, Topčić Polju, Starini i Bistrici su u stanju minimalne prohodnosti. Sva angažovana građevinska operativa nalazi se i danas na istim lokacijama kao i prethodnog dana.
 Danas u jutarnjim satima uz pomoć mehanizacije radi se na proboju putne  komunikacije prema selu Kolići iz pravca Smajića i Starkuća.


Putna komunikacija prema Babinskom slivu je otvorena. Zbog radova na klizištu Kula saobraćaj je povremeno u prekidu. Ekipe civilne zaštite su neprekidno prisutne i intervenišu na tom lokalitetu. Svi mobilni stručni timovi su na terenu. Vrši  se stalni monitoring klizišta i obilaze kritične tačke po dojavama s terena. Prema izvještaju geologa klizišta su se prilično umirila, ali se i dalje  preporučuju  stalni monitoring i kontrolna snimanja, kako bi se pratila njihova aktivnost u cilju poduzimanja  interventnih mjera i stabilizacije. Ponovo je skrenuta pažnja na klizišta na lokalitetima Šerića, Žičare i Seoca gdje će se postaviti betonski biljezi uz preporuku lokalnom stanovništvu da vodu iz klizišta odvode kanalima i cijevima.


Geolozi su potvrdili da su u Kolićima kuće i pomoćni objekti  sigurni i da im ne prijeti opasnost. Geolog dr. Hugo Raetzo, predstavnik švicarske organizacije BAFU,  je zajedno s lokalnim stručnim timom i predstavnicima civilne zaštite završio obilazak područja koja su zahvaćena klizištima. O zapažanjima s terena je upoznao Štab i Centralu svoje organizacije. Posebno mjesto u njegovom finalnom izvještaju imaće selo Kolići. Štab je zaključio da će građevinska operativa i u dane vikenda nastaviti sa  planiranim aktivnostima. Zdravstveno-epidemiološka situacija na cijelom području općine i dalje je pod kontrolom ali zahtijeva stalno praćenje. Timovi Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Zenica interventno djeluju na terenu prema iskazanim potrebama.
 

Federalni zavod za agropedologiju je zvanično obavijestio Općinu Zenica da je stručna ekipa Zavoda, u skladu sa zaključkom Vlade Federacije BiH, izvršila obilazak terena zahvaćenog  poplavama  na području općine Zenica. Ispitali su uzorke tla s poljoprivrednog zemljišta (Perin Han, Donja Vraca i Topčić Polje)  i zaključili da na području općine Zenica nema onečišćenja tla organskim i neorganskim polutantima. Potrebno je s poplavljenih područja odvesti suvišne vode kanalima  prema vodotocima ili slivnicima i očistiti zemljište od nanosa. Na taj način će se zaštiti korijen zasijanih usjeva i voćnih zasada. Nakon provedenih mjera dezinfekcije zemljišta može se pristupiti primjeni  uobičajenih agrotehničkih  i agromeliorativnih mjera, preporučuju stručnjaci Federalnog zavoda za agropedologiju. Detaljan izvještaj može se pročitati na   www.agropedologija.gov.ba ili ovdje.

Crveni križ i danas nastavlja s aktivnostima podjele humanitarne pomoći. Općinska komisija za procjenu šteta kontinuirano radi na snimanju stanja na terenu, te stvaranju dokumentacione osnove za procjenu prirodne nesreće uzrokovane poplavama i klizištima.

Press Općine Zenica