28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 27 Maj 2014 03:54

Željeznice:oštećenja na 50 mjesta

U Željeznicama Federacije BiH procjenjuju da štete na prugama uzrokovane poplavama i klizištima iznose 8,3 miliona KM, te da će za njihovu sanaciju trebati tri puta više sredstava.  Predsjednik Uprave - generalni direktor Željeznica Federacije BiH Nijaz Puzić kazao je na konferenciji za novinare u Sarajevu da su zbog elementarne nepogode imali velike probleme na pruzi, te da je bilo više od 50 kriznih tačaka koje su stvarale zastoj u željezničkom saobraćaju.  Uprkos tome, kako je dodao, željezničari su u rekordnom roku uspjeli uspostaviti saobraćaj i svi putni pravci na prugama Željeznica FBiH od danas su prohodni i snabdijevanje privrednih subjekata vrši se neometano, uz laganu vožnju i pojačane mjere opreza.

 

Puzić je kazao da je tako omogućeno povezivanje kompletne pruge na koridoru 5-C od Doboja do Čapljine, uz pružne pravce na relaciji Tuzla-Zvornik, Tuzla-Brčko, Tuzla-Banovići i Tuzla-Doboj. Naveo je da dalje povezivanje Željeznica FBiH s Banjom Lukom, odnosno Hrvatskom i Srbijom zavisi od dinamike radova koje budu izvodile Željeznice RS-a, Hrvatske željeznice i Željeznice Srbije. 

 

Sanacija šteta od poplava zahtijevat će više desetaka miliona maraka posebno uzimajući u obzir brojna klizišta i oštećenja željezničke infrastrukture. Puzić je kazao da pripremaju informaciju o štetama za donatorsku konferenciju, kao i da su uputili apel za pomoć Međunarodnoj željezničkoj uniji (UIC), odnosno kolegama željezničarima iz drugih država. 

 

Uz prugu je, po njegovim riječima, stradalo dosta objekata, a također je i jedan broj željezničara koji su ostali bez svoje imovine.

 

Stručna savjetnica za odnose s javnošću Ministarstva prometa i komunikacija Federacije BiH Amila Lačević je uime resornog ministra Envera Bijedića čestitala željezničarima na izuzetnom zalaganju u ovako teškim okolnostima. 

 

- Željezničari su ponovo dokazali da su zaista jedan sistem na koji se treba ugledati. Nakon razornih poplava, u rekordnom roku je željeznička pruga u FBiH ponovo prohodna i u mogućnosti da pruži sve ono što je neophodno da bi bh. privreda radila neometano - istakla je Lačević. 

 

Prenijela je riječi ministra Bijedića da su ga ovaj rad i trud željezničara podsjetili na neka puno bolja vremena kada su omladinci na radnim akcijama gradili ovu prugu. 

 

Željeznice FBiH uz sve to rade u otežanim okolnostima, s obzirom na blokirani transakcijski račun. Pruga je zapuštena u čitavom dijelu, a već dugo nije rađen remont pruge na velikom dionicama. Puzić je podsjetio da je urađena pruga od Čapljine do Bradine, te da sada treba da se radi dionica od Bradine do Sarajeva. Remont željezničke pruge na koridoru 5-C je složen i skup projekt koji nije moguće raditi bez sredstava međunarodnih kreditora. 

 

Krađa željeznih utega, kablova i drugog materijala i u redovnim, a naročito u vanrednim okolnostima, kako je istaknuto, predstavlja direktan atak na sigurnost i živote svih čije je poslovanje i kretanje vezano uz prugu, te su iz ŽFBiH apelirali na nadležne organe da poduzmu sve aktivnosti na otkrivanju i sankcioniranju počinitelja.