Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 12 Maj 2014 02:11

Cure podaci iz državnih institucija

Na području Federacije u toku je "tihi rat" velikih telekomunikacijskih kompanija u oblasti kablovskih operatera, u kojem one sa državnom (ne)zvaničnom potporom ne biraju sredstva da osvoje tržište. Ovo tvrdi grupa "malih operatera", koji su nam se obratili pod uvjetom da ne navodimo njihova imena, zbog "pritisaka kojima su izloženi". 

 

- Građani u srednjobosanskim gradovima najbolje osjete taj rat, jer im se svakodnevno prekopavaju ulice, trotoari, postavljaju kablovi po principu "ko da više", a lokalne vlasti uglavnom izdaju dozvole brinući samo o jednokratnoj naplati, bez razmišljanja da im ti "veliki operateri" prave mnogo veću štetu na infrastrukturi - tvrde operateri.  Da se ne radi o strahu malih operatera od velikih, govori i podatak da su u rat uključeni i neki zvaničnici državnih institucija. Tako oni tvrde da ih redovno posjećuju predstavnici velikih kompanija koji žele još ukrupniti svoje poslovanje kupujući male operatere. Jedan od njih navodi da njega te neke od njegovih kolega iz gradova srednje Bosne, nakon posjete stranih operatera, redovno obilaze predstavnici nacionalnih operatera koji imaju informacije o svakom detalju ranijih dogovora. 

 

- Shvatio sam da posjeta ljudi iz HT-a 48 sati nakon posjete dvije privatne velike tvrtke koje djeluju u BiH, a koje su bile zainteresirane za kupnju tvrtke u kojoj sam ja većinski vlasnik, nije slučajnost. U HT-u još utjecaj ima bivši član Uprave Zdenko Raspudić, čiji je brat Gordan na čelu Konkurencijskog vijeća BiH (KVBiH) - priča nam jedan od ogorčenih vlasnika manjeg srednjobosanskog internet-provajdera. On dalje navodi da se svi podaci o eventualnoj koncentraciji prodajom firme slijevaju u KV, a da li su curili otuda, ističe on, trebaju odgovoriti braća Raspudić. 

 

- Na kraju neuspješnih razgovora rečeno mi je, ako ne pristanem "igrati za našu stvar", teško da će našu tvrtku iko moći kupiti bez velikih problema - navodi ovaj vlasnik.  Njemu je, kao i ostalima koji su nastavili pružati otpor, dva dana nakon odbijanja "da podrži nacionalnu stvar" stigao novi, veći cjenovnik usluga najma mreže od velikih nacionalnih operatera!  Naš upit Upravi Hrvatskih telekomunikacija Mostar i Konkurencijskom vijeću poslan prije desetak dana naišao je na zid šutnje, baš kao i pokušaj da stupimo u direktan kontakt s braćom Raspudić. 


Gordan Raspudić je odlukom Vijeća ministara BiH zasjeo na čelno mjesto u Konkurencijskom vijeću BiH 30. oktobra prošle godine, otprilike u isto vrijeme kad je Federalna vlada razriješila Upravni odbor HT Mostar, u kojem je bio njegov brat Zdenko.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)