16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 05 Maj 2014 03:18

Sindikat: Štrajk 27.maja?

Delegati Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine su na Vanrednom kongresu u Sarajevu, potvrdili Odluku Glavnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH o organizovanju Generalnog štrajka upozorenja Saveza samostalnih sindikata BiH, 27. maja, i zahtjeve Saveza samostalnih sindikata BiH u navedenoj odluci. 

 

- Štrajk upozorenja bit će održan 27. maja u 12.00 sati u svim sindikalnim organizacijama članicama Saveza samostalnih sindikata BiH i trajat će do 14.00 sati. Štrajkom ćemo poručiti na svakom mjestu i u svakoj organizaciji, zahtjeve koje je danas usvojio Glavni odbor – kazao je danas na pres-konferenciji Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH. 

 

Izrazio je očekivanje da će se štrajku odazvati oko 150.000 radnika.

 

Štrajkom će se tražiti da se ispuni osam prioritetnih zahtjeva, među kojima su, obavezno usklađivanje najniže neto i bruto satnice sa porastom troškova života u skladu sa Općim kolektivnim ugovorom za teritoriju FBiH i poštivanje svih kolektivnih ugovora. 

 

- Bez odgađanja usvojiti pravne akte kojima će se omogućiti da se radnicima poveže radni staž i omogući im odlazak u zasluženu penziju, te hitno obezbijediti sredstava za sukcesivno povezivanje staža radnicima koji su već stekli uvjete za penzionisanje – obrazložio je drugi zahtjev Brajramović. 

 

Članovi Saveza samostalnih sindikata BiH zahtijevaju da se svim radnicima i građanima bezuvjetno omogući zdravstvena zaštita u osnovnom paketu - primarna zdravstvena zaštita. 

 

Bajramović je naglasio i to da se hitno treba donijeti zakon o sigurnosti i zdravlju na radu, kao i izmjene i dopune Zakona o stečaju kojim će se ograničiti trajanje stečajnog postupka i osigurati da radnici sa svojim ukupnim potraživanjima iz radnog odnosa budu u prvom isplatnom redu, te da stečaj prioritetno služi ozdravljenju preduzeća. 

 

Kao šesti zahtjev Bajramović je naveo hitnu i dosljednju primjenu Zakona o reviziji privatizacije državnog kapitala u privrednim društvima i bankama. 

 

- Oblasti rada, zapošljavanja, zdravstva i obrazovanja prenijeti isključivo na nivo FBiH, čime će se postići ujednačavanje prava i obaveza za sve građane u FBiH i ukinuti nadzorne odbore u svim privrednim društvima i javnim preduzećima sa većinskim državnim vlasništvom – kazao je Bajramović. 

 

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH uputio je na pres-konferenciji i čestitku povodom Prvog maja - Međunarodnog praznika rada.