29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 30 April 2014 15:10

Veliki interes za HE "Vranduk"

Interes za izgradnju HE „Vranduk“, prioritetnog hidroenergetskog objekta  Elektroprivrede BiH,   iskazalo je 12 kompanija i konzorcija iz Italije, Turske, Španije, Rumunije, Austrije, Hrvatske, Kine, Slovenije i BiH. Procedura otvaranja prijava (aplikacija) na Međunarodni javni poziv za pretkvalifikaciju kompanija i konzorcija za izgradnju HE „Vranduk“, obavljeno je 29. aprila 2014.godine, u JP Elektroprivreda BiH. Pretkvalifikacionu dokumentaciju otkupilo je 56 kompanija. 

 

U okviru priprema za početak izgradnje, Elektroprivreda BiH uporedo s provedbom Međunarodnog javnog poziva za pretkvalifikaciju, uz finansiranje vlastitim sredstvima obavlja pripremne i istražne radove na lokaciji  Hidroelektrane, i sprovodi drugu fazu eksproprijacije nekretnina.

 

Prijave na Međunarodni javni poziv za pretkvalifikaciju, dostavili su: 

 

1.      Cooperativa Muratori & Cementisti - C.M.C. DI RAVENNA  - Italija

2.      Garanti Koza Inşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.  -Turska

3.      Kolin Insaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.S. - Turska

4.      Consortium- RIKO D.O.O. -Slovenija i EURO ASFALT D.O.O SARAJEVO - BiH, Lead Partner RIKO D.O.O.

5.      S.C. HIDROCONSTRUCTIA S.A. - Rumunija

6.      JV STRABAG AG / Končar inžinjering za energetiku i transport, Lead Partner Strabag AG – Austrija i Hrvatska

7.      China International Water & Electric Corp.  - Kina

8.      JV of Abeinsa Ingenieria y Construction Industrial SA , Teyma, Gestion de Contratos de Construccion e Ingenieria, S.A. and NTF IN SAAT TICARET LIMITED SIRKETI, Lead Partner Abeinsa Ingenieria y Construction Industrial SA – Španija i Turska

9.      POWERCHINA LIMITED - Kina

10.  CENGİZ İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. – Turska

11.  DONGFANG ELECTRIC CORPORATION LIMITED - Kina

12.  TELLHOW SCI-TECH CO., LTD - Kina

U narednoj  fazi postupka, biće izvršena evaluacija dostavljenih prijava. Kompanijama  i konzorcijima koji budu zadovoljili kriterije Međunarodnog javnog poziva, biće upućen poziv za dostavu ponuda.

 

 Međunarodni javni poziv za pretkvalifikaciju kompanija i konzorcija za izgradnju HE „Vranduk“,  realizuje se prema  procedurama nabavke međunarodnih finansijskih institucija, Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicijske banke,koje izgradnju  Hidroelektrane kreditiraju u iznosu 63,5 miliona Eura.

 

Uz opšte kriterije Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicijske banke,  kompanije moraju ispuniti i  kriterije  koje nalaže specifičnost  projekta izgradnje HE ¨Vranduk¨. Ključni kriteriji su da je kompanija u posljednih pet godina ostvarila  prihod  od 40 miliona Eura na poslovima izgradnje hidrokapaciteta  karakteristika kao što je HE ¨Vranduk¨, odgovarajući stručni kadar i oprema, finansijska stabilnost  i pravni kredibilitet.

 

HE ¨Vranduk¨ je planirana kao protočno postrojenje derivacionog tipa sa više objekata koji će funkcionalno predstavljati jednu cjelinu. Ukupna snaga HE ¨Vranduk¨ iznosiće oko 20 MW, dok je predviđena godišnja  proizvodnja  96,38 GWh.