19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 29 April 2014 10:52

Novi nazivi tunela na Vc

Javno preduzeće Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine utvrdilo je imena 24 tunela na Koridoru 5C. Tako će tunel koji je bio poznat kao Pečuj, na poddionici Drivuša-Klopče, od Zenice prema sjeveru zemlje nositi naziv Smetovi, a tunel Ričice zvat će se Tunel Crkvice. Tunel Klopačke stijene će biti naziv dosadašnjeg tunela Klopče. Tunel Vijenac nosit će naziv Tunel 1. mart i posvećen je Danu nezavinosti BiH. 


 

Tunel Oštrik na dionici Sarajevske obilaznice zadržat će taj naziv, a tunel Ožega ubuduće će nositi naziv Vukov gaj. Također, tunel Gaj na dionici Vlakovo – Tarčin zadržat će taj naziv.  Tunel Tulica preimenovan je u Igman, a tunel Ban brdo u Tunel Bjelašnica, i nalazi se, također, na dionici Vlakovo-Tačin. Tunel Grabosječ zvat će se Tunel Vis, a Suhodol na dionici Vlakovo-Tarčin Tunel 25. novembar. Tunel Tarčin nosit će ime Grab, dok će tunel Ivan, na dionici Tarčin-Konjic, koja ima čak deset tunela, zadržati to ime.  Tunel Kraljevica zvat će tako Tunel Bradina, a tuneli Zukići 1 i Zukići 2 nosit će imena Vran i Jasen. 

 

Tunel Javor zadržat će taj naziv. Tunel Vrbljani zvat će se Spilica, a Badanj tunel će zadržati raniji naziv, kao i tunel Borovac. Tunel Huseinov Bor ostat će samo Bor, a tunel Jurići zvat će se Vinište. Tunel Metaljica preimenovan je u tunel Veliki kamen, dok će tunel na dionici Počitelj – Bijača nositi ime tunel Bijela Vlaka, što je posljednji 24 tunel na Koridoru 5C na jugu naše domovine.

 

(Klix)