Printaj ovu stranu
četvrtak, 01 Maj 2014 04:09

Roba sa isteklim rokom trajanja

Hrana čiji je rok trajanja istekao se ne smije konzumirati jer u suprotnom postoji opasnost po zdravlje. To je u pravilu tako, a na što ukazuju i ljekari, ali stvarnost je drugačija, barem u našoj zemlji.  Na pijacama svakodnevno možete vidjeti hranu, čokolade, bombone, keks, pavlake, salame, koji se prodaju po znatno nižim cijenama, jer im je rok istekao ili će upravo isteći.

 

-Pa do sada mi nije ništa bilo. Kupim pet čokolada kojima je rok malo prošao po cijeni jedne. Ili kupim keksa, bombona, šlag pjena, grisinija. Jeste da je okus malo promijenjen ali mi ne smeta. Puno nas je u kući pa se brzo pojede. Ne bojimo se trovanja, o tome i ne razmišljamo. Nema se para za luksuznu robu- ispričala nam je Sarajka Samija K. 


Aida Filipović- Hadžiomeragić, šef odjela za higijenu, Službe za zdravstvenu ekologiju, Federalnog zavoda za javno zdravstvo kaže da je primarni zadatak navođenja informacije o roku trajanja je da se izbjegnu trovanja hranom. 

 

-Trovanja hranom najčešće nastaju nakon konzumiranja namirnica koje su zagađene bakterijama ili njihovim toksinima (otrovima). Ispoljavaju se u vidu bolova u trbuhu, proliva i povraćanja, najčešće u trajanju od nekoliko dana. Ako se jave kod djece, trudnica, starijih osoba, hroničnih bolesnika, ova oboljenja mogu imati ozbiljan tok, pa čak i biti opasna po život- upozorava Filipović- Hadžiomeragić.  Namirnice kao što su mlijeko i mliječni proizvodi, mesni, dobra su podloga za razvoj mikroorganizama koji ih mogu kontaminirati, odnosno, spadaju u lako kvarljive namirnice. Posebno je važno da se ne upotrebljavaju nakon isteka roka trajanja. Ni za manje kvarljive namirnice se ne preporučuje korištenje nakon isteka roka trajanja. 

 

-Treba napomenuti da kontaminirana hrana može biti nepromijenjenog izgleda, mirisa i okusa. To čini dodatni razlog zbog kojeg se potrošačima preporučuje da obavezno čitaju i pridržavaju se informacija vezanih za rok trajanja. Potrošači, u isto vrijeme, trebaju slijediti i upute o načinu čuvanja, odnosno, skladištenja namirnica- ukazala je Aida Filipović – Hadžiomeragić iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo.    Kupci nam kažu kako su svjesni rizika kada kupuju hranu čiji je rok istekao. 

-Super su mi savjeti stručnjaka. Ali ja ću i dalje kupovati hranu gdje je najjeftinija i po potrebi kojoj je malo prošao rok trajanja. Takva su vremena. Niko mi ne garantuje da neko nije u prodavnici stavio etiketu sa jednim rokom trajanja, a ustvari je drugi u pitanju- kazuje mlađi Sarajlija.   

 

Mesud Lakota – direktor Potrošačke zadruge EUROBIH kaže da se kupovna moć građana određuje cijenom a ne kvalitetom.   

-Tako je u 80 posto slučajeva i za to se građani ne mogu kriviti. Ali, svakako ne bi trebalo da kupuju hranu sa isteklim rokom jer time mogu ugroziti zdavlje. Može se naći i jeftinija hrana, finog kvaliteta - kazao je Lakota.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)