29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 28 April 2014 22:47

Novi namet vozačima za gorivo

Vlada Federacije BiH prihvatila je danas Inicijativu JP Autoceste Federacije BiH za povećanje akcize na naftne derivate za dodatnih 0,10 KM/litar, te je uputila Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH na razmatranje i nadležno postupanje. 



U obrazloženju se navodi da se BiH Pismom namjere prema Međunarodnom monetarnom fondu obavezala da će, između ostalog, povaćati akcizu na gorivo, čiji će prihod biti direktno usmjeren na investicije za izgradnju autocesta. Sadašnji izvori prihoda od akcize na naftne derivate (0,10 KM) godišnje iznose oko 60 miliona KM. Tim sredstvima se finansiraju nabavka zemljišta, projektovanje, a manji dio ide na izgradnju i otplatu anuiteta. 

Ukupne investicije na izgradnji autoceste u 2012. godini iznosile su 220 miliona KM, a u 2013. godini 475 miliona KM. Do sada je završeno i stavljeno u zatvoreni sistem naplate ukupno 47 km autoceste. U 2013. godini okonačani su radovi i na pet kilometara poddionice Kravice - Bijača, uključujući GP Bijača. 

Tokom ove godine očekuje se okončanje izgradnje još sedam poddionica (oko 50 km), te bi na taj način bila okončana izgradnja ukupno 102 km autoceste na Koridoru Vc. 

U narednom periodu planirane su pripremne aktivnosti za izgradnju dionica autoceste od Tarčina prema jugu. Imajući u vidu da se radi o trasi autoceste koja prolazi terenom nepovoljnih reljefno-morfoloških karakteristika, gdje je veći dio trase u objektima (vijadukti, tuneli i mostovi), te da ujedno predstavlja i najskuplju dionicu u odnosu na druge na Koridoru Vc, potrebno je osigurati dodatna kreditna sredstva u iznosu od 300 do 400 miliona eura. Dodatno kreditnozaduženje zahtijeva i osiguranje dodatnih izvora prihoda, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.