02 Oktobar 2020
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 01 Maj 2014 01:32

Otkup poljoprivrednih proizvoda

Dobra vijest za poljoprivredne proizvođače koji se bave uzgajanjem voća i povrća na području Kantona je može se pronaći u odluci Vlade Zeničko-dobojskog Kantona. Ranije ove godine odlučeno je, naime, da se izdvoji 197.000 maraka za otkupu različitih biljnih kultura koje će se dalje distribuirati onim ustanovama koje se finansiraju iz budžeta Kantona. Naime, svi registrovani poljoprivredni proizvođači s područja Kantona imat će priliku, putem svojih zadruga i udruženja prodati svoje proizvode, a Vlada Kantona putem Kantonalne direkcije za robne rezerve uputit će ih javnim kuhinjama, bolnicama, studentskim kao i domovima za nezbrinutu djecu.

 

Ovim će se postići dvostruki efekat – obezbjedit će se dodatno zapošljavanje u poljoprivredi, a sredstva predviđena za ishranu u pomenutim institucijama koje finansira Vlada Kantona upotrijebit će se za kupovinu domaćih proizvoda, umjesto dosadašnje česte prakse kupovine pojedinih proizvoda iz uvoza. Tako će se u 2014. godini od naših poljoprivrednika otkupiti određene količine: krompira, luka (crvenog i bijelog), paprike, paradajza, mrkve, kupusa, graha, šljive, jabuke i drugih proizvoda za koje je prošlogodišnjom snimanjem na terenu od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, utvrđeno da se proizvode dostatne količine na našem području.

 

Stoga više nije potrebno kupovati pomenute prehrambene artikle iz uvoza jer će se otkup vršiti kontinuirano i to putem Direkcije za robne rezerve. Svježe voće i povrće bit će odmah nakon branja distribuirano u pomenute institucije tako da neće biti potrebe za skladištenjem, a time niti mogućnosti kvarenja ovih proizvoda. Kako je rečeno na sjednici Vlade na kojoj je usvojen Program korištenja sredstava budžeta Kantona za otkup poljoprivrednih proizvoda za 2014. godinu, radi se o pilot projektu, za koji vlada veliko interesovanje pa je vrlo vjerovatno da će ovo postati praksa i u narednim godinama.