28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 30 April 2014 01:30

Kome idu sredstva za okoliš

Na prijedlog Ministarstva prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša, Vlada je usvojila Izvještaj o realizaciji Plana zaštite, održavanja, rekonstrukcije i izgradnje regionalnih cesta za 2013. godinu kao i programske dokumente ovog Ministarstva za 2014. godinu. Radi se o Programu utroška sredstava dobijenih od naknada za obavljene tehničke preglede i o Programu utroška sredstava Fonda za zaštitu okoline „teškom“ 5.350.000 maraka od čega je jedan milion namijenjen Metalurškom institutu Zenica u skladu sa odlukom Vlade o prenosu ovlasti u oblasti ekologije na području  Kantona.

 

Preostala sredstva od 4,35 miliona maraka iz Fonda za zaštitu okoliša rasporedit će se tako što će u budžete Općina Kantona otići 80 odsto (3,48 miliona KM), a 20 odsto (870.000 KM) će dodijeliti Vlada  Kantona za projekte iz oblasti ekologije.  I iz ove sume, opet će se većina sredstava - 670.000 KM dodijeliti općinama Kantona kao pomoć u postupku zbrinjavanja komunalnog otpada. Naime, ova odluka predstavlja sastavni dio realizacije Akcionog plana federalne strategije zaštite okoliša i Plana upravljanja otpadom Zeničko-dobojskog kantona kako bi se općinama koje planiraju odlagati otpad na regionalnu deponiju Mošćanica Zenica, pružila neophodna pomoć.

 

Za podršku podizanju svijesti o okolišu, u ovoj godini bit će dodijeljeno 100.000 maraka za projekte iz ove oblasti koje budu provodile nevladine organizacije, obrazovne institucije i mediji. Za pomoć u finansiranju projekata energetske efikasnosti u javnom sektoru, što većim dijelom uključuje „utopljavanje“ škola sa područja Kantona, bit će izdvojeno 83.000 maraka. Ostatak sredstava bit će utrošen za finansiranje časopisa „Ze-do eko“ kojeg izdaje resorno ministarstvo kao i za održavanje naučnih seminara iz oblasti ekologije.

Na ovoj sjednici Vlada je donijela i odluku o privremenom imenovanju tri člana Nadzornog odbora visočkog „Veleprometa“ i dala saglasnost na imenovanje Vitomira Blagojevića za vršioca dužnosti direktora ovog preduzeća. Ovo predstavlja realizaciju jednog od zaključaka Vlade Kantona sa prethodne sjednice na kojoj je raspravljano isključivo o načinu razrješenja teškog stanja u ovoj firmi, a na narednoj sjednici Vlada će kao stopostotni vlasnik ovog preduzeća zasjedati u funkciji Skupštine Veleprometa na kojoj će biti doneseni akti ključni za daljnju budućnost „Veleprometa“ i njegovu uspješnu prodaju u procesu male privatizacije.