Printaj ovu stranu
petak, 02 Maj 2014 04:28

Putevi: BiH 104. u svijetu

Od BiH bolje puteve imaju čak i Zimbabve, Etiopija i Kenija. To pokazuje posljednji globalni indeks o konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma za ovu i sljedeću godinu, a prema kojem, što se tiče putne infrastrukture, možemo da pozavidimo još i Vijetnamu, Zambiji, Jermeniji, Kambodži, te Trinidadu i Tobagu. Od zemalja regije, najlošije saobraćajnice su u Srbiji, a iza nje slijede Makedonija i BiH. Država u kojoj živimo na listi Svjetskog ekonomskog foruma zauzela je 104. mjesto od ukupno 148 pozicija, a na tom, posljednjem mjestu, našla se Moldavija, koja, dakle, ima najlošije puteve.


Ako posmatramo bliske nam zemlje, Srbija se nalazi na 119. mjestu, a Makedonija je u ovom istraživanju zauzela 111. poziciju. Najbolje puteve u regiji imaju Hrvatska (21. mjesto), Slovenija (32), Albanija (76) i Crna Gora (95). Osvrćući se na situaciju u BiH, stručnjaci podsjećaju da su i ranija istraživanja ukazivala da se putevima ne možemo pohvaliti.

 

"Očekivao sam ovakve rezultate. Istraživanje od prije dvije godine pokazalo je da BiH bez izgradnje autoputeva i brzih puteva može da očekuje značajan porast broja poginulih i teško povrijeđenih", ističe Milenko Jaćimović, inženjer saobraćaja, te naglašava da su stručnjaci i ranije utvrdili da je visokorizično 51 odsto magistralnih puteva u BiH. Da bi bh. saobraćajnice trebalo da budu znatno bolje, smatra i Ševal Kovačević, ovlašteni sudski vještak za saobraćaj BiH, koji ocjenjuje da bi u okolnostima kakve su sada posebnu brigu trebalo da vode vlasnici starijih automobila. 


"Mi imamo vrlo visok stepen motorizacije, iza kojeg, međutim, izostaje putna infrastruktura. Stara vozila sa jakim mašinama vrlo su opasna na lošim putevima", pojašnjava Kovačević. Sa druge strane, Nedeljko Knežević, direktor "Puteva RS", smatra da se na poboljšanju stanja saobraćajnica u prethodnom periodu mnogo radilo.

"Mislim da ljudi koji dolaze u RS vide da je naša putna mreža znatno bolja nego što je to slučaj u Srbiji. Redovno održavamo puteve, nismo imali problema ni prošle ni pretprošle godine. Ne bih se složio sa rezultatima tog istraživanja", naglasio je Knežević.

 

Iz preduzeća "Ceste Federacije BiH", međutim, kažu da su rezultati ovog istraživanja svakako relevantni i, kako naglašavaju, "moramo ih uzeti kao činjenice". Ali, u toj firmi podsjećaju da je u prošlom izvještaju, onom za 2011. i 2012. godinu, BiH zauzela 141. mjesto u svijetu, a sada je na 104. poziciji, što svjedoči o napretku.

 

"'Ceste FBiH' su putem investicijskih projekata u zadnjih pet godina implementirale projekte čija je vrijednost veća od 200 miliona maraka, čime su obuhvaćene tri četvrtine mreže magistralnih cesta u FBiH, što je jedan od bitnih faktora poboljšanja stanja u odnosu na prethodne godine", naglašavaju iz "Cesta FBiH".

 

Inače, prema ovom istraživanju, najkvalitetnije puteve u svijetu imaju Ujedinjeni Arapski Emirati, a slijede ih Francuska, Oman, Portugal, Hong Kong, Austrija, Singapur, Švajcarska, Finska i Holandija. S druge strane, najlošije puteve u svijetu, poslije Moldavije, imaju Gvineja, Timor, Rumunija i Ukrajina.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)