Printaj ovu stranu
četvrtak, 17 April 2014 04:23

Zakon o šumama

Mministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK, Bojan Bošnjak je održao radno konsultativni sastanak na temu primjene propisa iz oblasti šumarstva. Sastanku su prisustvovali predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Kantonalne uprave za šumarstvo ZDK, J.P. „Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona“ i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ZDK.

 

Svrha sastanka je bila da se razmotri trenutna primjena važećih propisa u oblasti šumarstva, odnosno primjena Kantonalnog Zakona o šumama i podzakonskih akata donesenih po tom zakonu kao i odluka Vlade Federacije BiH, kojom se uređuju određena pitanja u oblasti šumarstva. U tom kontekstu razgovaralo se o postupku donošenja šumsko-gospodarskih osnova, rješavanju zahtjeva za zamjenu šume i šumskog zemljišta, zahtjeva za zakup šumskog zemljišta i pravo služnosti, zatim o rješavanju zahtjeva u postupku dodjele koncesije za istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina u šumama i na šumskom zemljištu te načina provođenja inspekcijske kontrole.

 

Predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva su potvrdili da ulažu napore sa svoje strane da se što prije donese Federalni zakon o šumama, te da se postojećim odlukama Vlade FBiH prevazilazi nepostojanje ovog zakona. Tako je donesena  Odluka o načinu pretvaranja šumskog zemljišta u građevinsko, zatim Odluka o izradi, sadržaju i primjeni Šumsko-gospodarskih osnova, Odluka o uslovima i načinu obavljanja sječe i šumsko-uzgojnih radova u privatnim šumama i Odluka o produženju ugovora o prijenosu poslova gospodarenja državnim šumama.

 

Nakon diskusije zaključeno je da se do donošenja federalnog zakona primjenjuje Zakon o šumama Zeničko-dobojskog kantona i podzakonski akti doneseni po tom zakonu, budući da oni suštinski ne odstupaju od odredaba Odluka Vlade FBiH kojima se uređuju pitanja u oblasti šumarstva, a da se ulože dodatni napori da se što prije donese Federalni Zakon o šumama.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)