29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 17 April 2014 04:00

Protest radnika '21.decembra'

Radnici zeničkog preduzeća 21.decembar održali su zbor i ponovo ukazali na tešku materijalnu situaciju u kojoj se nalaze, te pozvali nadležne institucije da konačno riješe njihov radno-pravni status. U preduzeću 21.decembar trenutno je uposleno 18 radnika, a plate nisu primili već 14 mjeseci.

 

Zamjenik predsjednika sindikata Senad Delić ističe da se i pored brojnih obećanja da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni, dugovanja prema radnicima samo rastu. Određeni pomaci očekuju se nakon nedavno održanog sastanka sa premijerom Vlade ZDK.

 

U sindikatu nisu zadovoljni ni dosadašnjim tokom stečajnog postupka. Sve što je ranije dogovoreno, kaže Delić, nije ispoštovano, te su ponovo prevareni.  Ako nadležni ne znaju šta da urade sindikat nudi konkretne prijedloge.

 

Prvi je da svi radnici preduzeća 21.decembar konačno budu zaposleni na rudniku. Ako su ovi prijedlozi nerealni, kaže Delić, postoji i opcija da oni preuzmu preduzeće umjesto naplate duga, ali i opcija koja podrazumjeva isplatu svih zaostalih potraživanja shodno kolektivnom ugovoru, nakon čega su radnici spremni napustiti preduzeće i prijaviti se na biro za zapošljavanje. Ovakvim prijedlogom poručuju da nemaju više strpljenja i da nadležne institucije konačno moraju riješeti njihov radno-pravni status.  (Rešad Š. rtvze)