Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 14 April 2014 19:24

Sadnica na GGM-u 92 KM

U materijalima za narednu sjednicu Općinskog vijeća Zenica zakazanu za 17.4.2014 mogu se naći Izvještaj o utrošku sredstava iz fonda za ekologiju za 2013 i Program utroška sredstava iz fonda za ekologiju za 2014. godinu.

 

Prema podacima iz tog Izvještaja, prošle godine je u Zenici zasađeno 266 novih stabala i 117 komada ukrasnog grmlja. To bi bila odlična vijest da za te svrhe nije potrošeno 35.411 KM. To znači da smo svaku sadnicu u prosjeku platili nevjerovatne 92 konvertibilne marke! Sad nam je jasno zašto su posječena stabla na trasi GGM-a - da bi neko mogao naplatiti nove sadnice po paprenim cijenama. Da je Općina pozvala ijednu ekološku ili omladinsku organizaciju da posadi ta stabla, sigurni smo da bismo za iste pare imali barem pet puta više stabala nego sad. Ovako su sredstva otišla privatnoj firmi, koja će, prema Programu za 2014. godinu dobiti dodatnih 40.000 KM za "zbrinjavanje animalnog otpada"? Ako privatna firma naplaćuje to zbrinjavanje od onih koji taj otpad proizvode, zašto se iz budžeta Općine troše pare u te svrhe? 

 

Mi smo prije tačno 2 godine zahtijevali da se za svako posječeno stablo (prema podacima iz Općine, radi GGM-a posječena su 234 stabla) zasade najmanje 3 nova, što nije ispoštovano. Zahtijevali smo i biciklističke staze na trasi GGM-a i nismo ih dobili. Nedostatak biciklističkih staza Zeničani već plaćaju svojim životima. Koliko još biciklista treba da pogine da bi nadležni obilježili te staze? 

 

Zahtijevamo od Općinskog vijeća da planiranih 40.000 KM utroši na biciklističke staze, a neka zbrinjavanje animalnog otpada plaćaju zagađivači, kako to i zakon propisuje.

 

U prilogu možete pročitati lažno obećanje Agencije za GGM da će posaditi 3 odrasla stabla za svako posječeno i da će obilježiti biciklističke staze cijelom trasom GGM-a.

 

EKO FORUM ZENICA

 

Agencija za GGM odgovor

Posljednje od

Povezani članci (by tag)