18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 16 Mart 2014 01:14

Čitaoci s Facebooka nisu lojalni

Čitatelji koji na početne stranice novinskih web sajtova dolaze direktno na njima se duže zadržavaju i pročitaju više sadržaja nego oni koji stižu preko društvenih mreža poput Facebooka ili internet pretraživača, kaže se u rezultatima novog istraživanja koje je objavio američki Pew Research Journalism Project. Lojalni korisnici koji određeni web sajt imaju "bookmarkiran" u svom browseru, posjete ga tri puta češće u toku mjeseca i pregledaju četiri puta više sadržaja unutar sajta.

"Facebook i internet pretraga su veoma važni za dovođenje novih čitatelja na pojedinačne priče i oni to čine u velikim brojevima. Ali kada se radi o kreiranju odnosa koji pojedinac ima prema web sajtu određene novinske organizacije, pretraga i Facebook su prilično ograničeni. Za novinske organizacije koje posluju pod tradicionalnim modelom građenja lojalne publike, koja je moža spremna i da plati, najvažnije je kod čitalaca kreirati naviku da se za informacije prvo obraćaju upravo tom sajtu", kaže se u sažetku rezultata istraživanja.

Istraživači su objavili i zanimljive podatke o nekim od najposjećenijih novinskih web sajtova na internetu: tako posjetitelji FOXNews.com u prosjeku provode skoro 8 minuta na sajtu, dok posjetitelji CNN.com na sajtu provode svega 90 sekundi - uprkos većem broju ukupnih posjeta. Buzzfeed 50% posjeta dobija sa Facebooka - malo ih ostaje, ali puno pristiže.
 
Foto: Flickr