29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 03 Februar 2014 19:14

Foto:Protesti radnika GP Bosna

 Grupa od 13, od njih ukupno 40 radnika s područja Zeničko-dobojskog kantona preduzeća G.P. „Bosna“ iz Sarajeva, nad kojim je 7. maja 2013. pokrenut likvidacioni postupak, došla  je danas pred zgradu Službe zapošljavanja ZDK kako bi izrazili protestirali što skoro već tri mjeseca od prijavljivanja nisu dobili rješenje i naknadu za nezaposlenost.

 

 

-  Danas bi došle i naše kolege iz ostalih općina ZDK, ali nemaju novca da dođu do Zenice. Osim što nismo dobili plaću 17 mjeseci, ne možemo ostvariti pravo ni na novčanu naknadu 
za nezaposlenost, kao što imaju naše kolege u Sarajevu- kaže Zijad Burić, član GO Sindikata preduzeća G.P.“Bosna“. 

 

S druge strane, viši stručni saradnik za materijalno-socijalnu sigurnost Službe zapošljavanja ZDK Adnan Hasičić, ističe da su radnici upoznati da ne mogu ostvariti naknadu, jer im nije potpuna dokumentacija, odnosno da od strane poslodavca za njih nisu uplaćeni doprinosi za nezaposlenost za zadnjih 8 mjeseci. Tako zakon nalaže.

 

Adnan Hasičić


- Njihove kolegu u drugim kantonima ostvaruju pravo po kantonalnom zakonu, jer su njihove službe, koje su imale mogućnosti, donijele Program socijalnog zbrinjavanja nezaposlenih, što ZDK nije donio i po tom osnovu nemaju pravo na naknadu- ističe Hasičić, koji dodaje i kako će, čim likvidator uplati doprinose, ovi radnici, retroaktivno dobiti svoje naknade. 

On ističe da su doprinosi za nezaposlenost prioritetna zadaća za namirivanje potraživanja u postupku likvidacije. Radnici ističu da njihovo bivše preduzeće ima imovinu, ali i dugove od 3,5 miliona za penziono-mirovinsko, 7 miliona bankama, te i 5 miliona KM Poreznoj upravi FBiH. 


V.B. Avaz http://www.avaz.ba/vijesti/iz-minute-u-minutu/gradjevinci-bosne-bez-rjesenja-i-naknade

foto: Jasmin Hadžić


Povezani članci (by tag)